Hlavní obsah

Sucho, hlad, hyperinflace, nezaměstnanost. Zimbabwe balancuje na hraně

Foto: Profimedia.cz

Nemocnice v Karandě. Lidé kvůli stávce lékařů státních nemocnic musí pro zdravotnickou pomoc dojíždět.

Reklama

Mají na svědomí jediné procento uhlíkových emisí, ale na jejich dopady doplácejí nejhůř. Zimbabwe se potýká s neobvykle dlouhým obdobím sucha, které podle odborníků do budoucna ohrozí životy nejméně 45 milionů lidí v jižní Africe. Lidé už teď přežívají díky potravinové pomoci na jediném jídle denně. V tom lepším případě. V kombinaci s hyperinflací, 80% nezaměstnaností a vysokou úmrtností dobytka se země dostává do nebezpečného bodu zlomu.

Článek

Nedávno obletěly svět záběry aktuálního stavu vody Viktoriiných vodopádů, které pravidelně během období sucha téměř vysychají. Letošní stav je ale podle vědců mnohem kritičtější než obvykle. Kvůli nedostatku vláhy vysychá i vegetace. Vyprahlý vodopád a okolní krajina ale není to nejpalčivější, co Zimbabwe trápí.

Potravinová krize desetiletí

Podle Světového potravinového programu (WFP) kvůli přetrvávajícímu suchu a neúrodě hrozí vyhladovění 7 milionů lidí v Zimbabwe. Hladem může trpět 45 milionů lidí v celé jižní Africe.

„Jsou tu rodiny, které chodí spát bez jediného jídla denně. Lidé tu trpí, nejsou dostupné ani základní léky,“ říká zástupce WFP pro Zimbabwe Eddie Rowe v článku oficiálního serveru Světového potravinového programu.

Zemi trápí nejhorší potravinová krize za více než deset let. „Ceny základních položek jsou astronomické,“ uvádí WFP. „Spousta věcí ani není dostupná. Odhadujeme, že 2,3 milionu lidí v asi 15 městech je nejenže bez potravin, žijí v úplné chudobě.“

Nekončící období sucha

Teploty v regionu rostou na více než dvojnásobek průměrné celosvětové hodnoty. Stále nevyzpytatelnější příchody dešťů ovlivňují místní zemědělství.

„Přála bych si, aby se podařilo klimatickou změnu zastavit. Přežití naší rodiny závisí na farmaření, a jestliže klima zůstane nadále ve stavu, v jakém je, nezvládneme to,“ řekla farmářka Felistus Ncube ze západního Zimbabwe pro CNN.

Pro potvrzení svojí teorie o oteplování a zhoršení stavu klimatu prý žádnou vědu nepotřebuje. V dětství byla ona a její rodina závislá na dešti k vypěstování kukuřice a čiroku jako krmiva pro dobytek. Teď už to ale neplatí. „Úhrn srážek je čím dál menší a déšť přichází čím dál později,“ říká během rozdělování potravinové pomoci.

Přestože potravinová pomoc její rodinu zachraňuje, i tak musí ona a její dvě vnoučata přežívat na jednom jídle denně. Rodiče dětí z regionu odjeli před několika lety, když se farmaření stalo kvůli současným podmínkám nereálným.

Svou „Gretu“ má i Zimbabwe

Zoufalé snahy vymyslet plán na snižování emisí na zasedáních COP 25 v Madridu jen připomněly, že krize reálně probíhá. A doplácí na ni často země, které se o zhoršení stavu klimatu přičinily nejméně.

„Naše budoucnost je stále před námi,“ uvedl pro CNN Nkosi Nyathi, šestnáctiletý klimatický aktivista žijící v okolí Viktoriiných vodopádů, který se dostal na klimatický summit COP 25 do Madridu. „Momentálně jsme svědky toho, co se tu v období sucha děje. Jaká potom bude naše budoucnost? Do deseti až patnácti let to na nás bude mít hrozné dopady,“ dodává.

Nyathi začal s environmentálními kampaněmi, když mu bylo pouhých deset let. Nebyl dobrý ve sportu, zato byl dobrý řečník, vysvětluje. Začal tak navštěvovat nejrůznější komunitní centra a vzdělávat lidi v oblasti obnovitelných zdrojů a klimatických změn.

Návštěva Madridu byla jeho prvním výletem za hranice regionu. Na summit se dostal díky iniciativě UNICEF, která se snaží zapojit více mladých hlasů do debat o klimatických změnách.

„Hlas mladých musí být součástí faktorů vedoucích k politickým rozhodnutím. Musíme si toho být vědomi. Vy si toho musíte být vědomi. Ovlivní nás to všechny,“ varuje Nyathi.

Nyathi si je vědom i toho, že snižování emisí není úkol pro Zimbabwe. Zapojit se musí průmyslové země. Celá Afrika dohromady vyprodukuje jen 1 % celkových škodlivých emisí majících dopad na klimatické změny, uvedl pro CNN odborník na klima Francois Engelbrecht, vědec z University of Witwatersrand.

Největší zodpovědnost za uhlíkové emise leží podle něj na bedrech Spojených států. „Region jižní Afriky je už nyní teplý a suchý a kvůli klimatickým změnám se v budoucnu oteplí ještě víc,“ řekl Engelbrecht.

Hyperinflace, nezaměstnanost, ale klid

Jako kdyby přetrvávající období sucha nestačilo, zimbabwská ekonomika se dostala do bludného kruhu stále narůstající inflace a neefektivních politických reforem, které místní obyvatele uvrhly v život ještě v horších podmínkách než doposud.

Podle informací oficiálních stránek WFP na dopady silného nedostatku měny, paliva, čisté pitné vody, výpadků elektřiny, hyperinflace a velkého úbytku hospodářských zvířat momentálně doplácí 2,2 milionu lidí ve městech a 5,5 milionu lidí ve venkovských oblastech.

Zemi trápí i obrovská nezaměstnanost. Více než 80 % obyvatel je bez práce a žádnou si nemohou najít, píše oficiální server WFP.

Vláda navíc nechala propustit stovky lékařů, kteří stávkovali kvůli nedostatečným platům. Nespolehlivě tak funguje i nemocniční systém. „Pouze zlomek lidí si může dovolit jít na soukromou kliniku, kde by navštívili kvalifikované lékaře,“ říká Rowe.

Jediným pozitivním signálem zůstává, že bezpečnostní situace země je relativně stabilní. „A to je záhada. V případech, kdy se země nachází v takové sociálněekonomické situaci, se dá očekávat, že se v zemi značně zvýší bezpečnostní ostraha. Překvapivě ale ne. Bezpečnostní opatření v zemi jsou hluboko pod úrovní jakéhokoli očekávání v zemi s takovými problémy,“ dodává Rowe.

Foto: Profimedia.cz

Lékaři státních nemocnic protestující za lepší podmínky.

„Do 50 let bude Afrika k nepoznání“

Na rozdíl od bohatých národů v Zimbabwe neexistuje finanční ani organizační kapacita, která by připravila obyvatelstvo na dopady měnícího se klimatu. Klimatické modely ukazují, že bez značného a trvalého snižování emisí míří jižní Afrika k bodu zlomu.

„S momentálním tempem pokračujícího zvyšování koncentrace skleníkových plynů v atmosféře bude jižní Afrika do padesáti let k nepoznání od stavu, ve kterém žijeme teď,“ říká Engelbrecht.

Extrémní klimatické výkyvy se budou opakovat častěji a na více frontách. Setrvávající období sucha a teplotní vlny budou pokračovat, cyklony jako Idai, který udeřil na Mosambik a Zimbabwe v březnu, budou silnější. Události, jako Day Zero, kdy loni v Kapském Městě téměř došla voda, se budou opakovat až s třikrát větší pravděpodobností.

Projekt klimatických modelů a scénář se podobá noční můře. Pokud padne klíč k obživě milionů lidí – pěstování základních plodin a chov skotu, jakákoliv snaha o záchranu bude marná.

Odborníci na klimatické změny tvrdí, že katastrofální účinky emisí způsobených člověkem, kterým nyní čelí jižní Afrika, pocítí mladší generace po celém světě.

„Poselství je jasné: Lidé, všichni jsme lidské bytosti a dýcháme stejný vzduch, tyto země ho znečišťují a my čelíme tomu nejhoršímu,“ vzkázal Nyathi.

Reklama

Doporučované