Hlavní obsah

Summit NATO vyjádřil kvůli ruským nepřátelským akcím solidaritu Česku

Foto: twitter.com/PREZIDENTmluvci

Společná fotografie lídrů na summitu NATO

Reklama

aktualizováno •

Lídři zemí Severoatlantické aliance dnes vyjádřili solidaritu Česku a dalším zemím dotčeným nepřátelskými akcemi Ruska.

Článek

Moskva podle společného prohlášení šéfů třicítky aliančních států stále více ohrožuje bezpečnost spojenců z NATO provokativní a rozkladnou aktivitou u jejich hranic i na jejich území. Aliance na to musí být v budoucnu lépe připravena, konstatoval summit.

Zároveň vyzval Moskvu, aby odstranila Česko a Spojené státy ze seznamu zemí, které nejsou přátelské.

Na tento soupis Rusko jako jediné dvě země oba státy zařadilo v polovině května.

NATO podle prohlášení lídrů znepokojují narůstající ruské vojenské aktivity v bezprostředním sousedství aliance, stejně jako množící se hybridní a kybernetické útoky vedené přímo proti členským státům. „Patří sem i nelegální a ničivé akce ruských zpravodajských služeb na území aliance, z nichž některé si vyžádaly životy obyvatel a způsobily rozsáhlé materiální škody. V plné solidaritě stojíme za Českou republikou a dalšími zeměmi, které byly tímto způsobem postiženy,“ uvádí společné komuniké.

Státy NATO již Česku vyslovily podporu krátce po dubnovém zveřejnění závěrů českých tajných služeb o účasti ruské vojenské rozvědky GRU na výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014. Lídři nyní Moskvu vyzvali, aby ČR i USA odstranila ze seznamu, na který se Česko dostalo před měsícem v souvislosti s diplomatickou pří navazující na vrbětickou kauzu.

Český prezident Miloš Zeman, který ČR na dnešním summitu zastupoval, se podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka ve svém vystoupení kriticky vyjadřoval k odchodu z Afghánistánu. Zda spojencům poděkoval za podporu, není z dostupných informací známo, na rozdíl od dalších státníků Zeman nemluvil s novináři a ihned po summitu odjel. „Chtěl bych našim partnerům opakovaně poděkovat za vyjádření solidarity v otázce Vrbětic a hybridního působení,“ uvedl v tiskovém prohlášení ministr obrany Lubomír Metnar, který byl součástí české delegace v Bruselu.

Společné komuniké aliančních lídrů zdůrazňuje, že NATO je rovněž připraveno k dialogu s Moskvou, který však musí být „smysluplný“ a obě strany by k němu měly přistupovat předvídatelně a transparentně. „Konflikt na Ukrajině a v jejím okolí je za současných okolností naší hlavní agendou,“ nastínili lídři stěžejní téma možných rozhovorů s Moskvou. Zároveň zdůraznili, že nadále podporují územní svrchovanost Ukrajiny, Gruzie a Moldavska, a vyzvali Rusko, aby ze všech tří zemí stáhlo své jednotky.

Reklama

Související témata:

Doporučované