Hlavní obsah

Šumperské muzeum otevírá výstavu Na Jeseníky!, zatím virtuálně

Foto: ČHMÚ

Ilustrační snímek.

Reklama

Vlastivědné muzeum v Šumperku otevřelo novou výstavu mapující historii turistiky od jejích počátků do roku 1945 s názvem Na Jeseníky! Jde o výstavní projekt navazující na stejnojmennou knihu autora Jiřího Glonka.

Článek

Knihu Jiřího Glonka před dvěma lety vydala Vědecká knihovna v Olomouci. Návštěvníci se na výstavě seznámí s průkopníky zdejší horské turistiky, s prvními turistickými mapami i s tím, jak měnil rozvíjející se turismus tvář jesenických hor. Výstava je zatím k vidění v on-line podobě, po otevření muzeí bude k dispozici v Rytířském sále.

Výstava se věnuje historii turistického objevování Jeseníků. Návštěvníci si mohou prohlédnout ukázky dobových turistických map, tištěných průvodců a dalších zajímavých dokladů rozvoje turistiky. „Putování se v tehdejších dobách neobešlo bez mapy a obvykle ani kapesního průvodce. Právě vydávání těchto tiskovin je věnována část výstavy. Po jejím zhlédnutí tak budou návštěvníci třeba vědět, kdo a kdy zhotovil první turistickou mapu Jeseníků nebo kdo byli autoři oblíbených a opakovaně vydávaných průvodců,“ sdělili zástupci muzea.

Na výstavě nechybějí například ani ukázka dobového turistického vybavení či historické fotografie zachycující oblíbené turistické cíle v Jeseníkách nebo historické propagační letáky.

Výstava je pořádána ve spolupráci s Vědeckou knihovnou v Olomouci, kde byla poprvé instalována v roce 2019 souběžně s vydáním stejnojmenné knihy Jiřího Glonka. Myšlenka na zpracování tématu vznikla tehdy v souvislosti s objevem první turistické mapy Jeseníků datované rokem 1881. Dochovala se v jediném exempláři uloženém právě v této knihovně.

„Knihu jsem pojal jako poctu horám, a to nejen Jeseníkům, ale také Králickému Sněžníku a Rychlebským horám, které jsou například v porovnání s Krkonoši nebo Šumavou stále přehlížené a podle mého názoru neprávem. Vedle toho má kniha za cíl ozřejmit prvopočátky turistiky v Jeseníkách a její následný rozvoj až do roku 1945,“ řekl tehdy historik knihovny Glonek.

Publikace ukazuje také proměnu zájmu o hory a jejich vnímání v kontextu evropské kultury, tedy kdy, jak a proč lidé do Jeseníků začali putovat, a tím hory přetvářet - budovat značení, vyhlídky, rozhledny, první chaty - nebo vydávat turistické průvodce a mapy.

Reklama

Doporučované