Hlavní obsah

Super Bowl bez plastů. Místo nich se pije z hliníku

Foto: Matthew Noel

Stadion v Miami nahradil jednorázové plasty hliníkovými kelímky.

Reklama

Hliník se na letošní Super Bowl přestěhoval do Miami. Každoroční zápas, který sledují miliony fanoušků, má obrovský ekologický dopad. To si uvědomují také organizátoři akce, kteří pro letošní ročník zvolili nečekanou alternativu jednorázového plastu.

Článek

Hard Rock Stadion, kde se letošní finálový zápas ligy v americkém fotbalu hrál, se na nedělním klání obešel bez jednorázových plastových kelímků. Jak sdělila viceprezidentka společnosti Centerplate Diana Evansová, firma ve spolupráci se společností Ball Corporation vybavila sportovní areál celkem 50 tisíci pohárky z hliníku.

S udržitelnější náhradou je spojena také vyšší pořizovací cena kelímků. Celková investice do lépe recyklovatelného materiálu byla podle Evansové přibližně půl milionu dolarů. „To je prozatím celá částka, kterou jsme investovali,“ vysvětluje Evansová. „První investice je vždy nejvyšší, ty příští by už měly být menší.“

Firma Centerplate uvedla, že podstatně vyšší náklady na recyklovatelné kelímky se na cenách nápojů nebo vstupenek neprojevily.

Nástup hliníkových kelímků na nápoje má odbourat až 99,4 procenta jednorázového plastu z miamského stadionu Hard Rock. Diana Evansová dále uvedla, že ke spolupráci se přidala firma Pepsi Co., která bude své balené nápoje nově dodávat také pouze v hliníku.

Ještě to chvíli potrvá

Organizátoři Super Bowlu na udržitelnost mysleli už během loňského ročníku. Podařilo se jim nevyvézt na skládky téměř nic – zkompostovali, zrecyklovali nebo znovu použili 91 procent vzniklého odpadu.

„Právě v Miami existují možnosti, jak lze alternativní materiály rychle rozšířit. My hlavně máme velkou podporu svých zákazníků. Myslím ale, že nahrazení jednorázových plastů potrvá ještě pár let, než se na stejnou myšlenku naladí celý systém,“ uvažuje viceprezidentka společnosti Centerplate.

Chce to něco lepšího

Je však nutné připomenout fakt, že právě hliník je z hlediska výroby jednou z nejhorších variant. Už při výrobě jedné nápojové plechovky vznikne až trojnásobně více odpadu než hliníku. Jeho těžba je pak energeticky náročnější než výroba samotného plastu. Na výrobu plechovky se navíc spotřebuje takové množství ropy, které by plechovku zaplnilo do poloviny.

Co ale může hliník oproti jednorázovému plastu nabídnout, je jeho recyklovatelnost. Výrobky z něj mohou projít recyklací mnohokrát.

Firma Ball Corporation, která pohárky pro zápas poskytla, sdělila, že byly vyrobeny ze stejného materiálu jako běžné nápojové plechovky. Dá se tedy předpokládat, že i u nich bude možné zrecyklovat až 70 % hliníku.

Reklama

Doporučované