Hlavní obsah

„Styďte se!“ Lidi, kteří používají jednorázové plasty, straší v kuchyňkách fotky Grety Thunbergové

Švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová.

Reklama

Nový trend. Šéfové velkých firem dávají k místům jednorázového plastového nádobí fotografie švédské aktivistky.

Článek

„Greta-shaming“, což by se dalo volně přeložit jako „styďťe se s Gretou“ je nový trik, který se podle The Independent ujal především v Tel Avivu a Jeruzalémě.

Taktika zaměstnavatelů je podle novinářky izraelského deníku Ha’arec Allison Kaplan Sommerové jednoduchá. Fotku mladé klimatické aktivistky Grety Thunbergové zkrátka pověsí do kancelářských kuchyní poblíž plastového nádobí nebo jednorázových kelímků. Jejich cílem je zahanbit zaměstnance, kteří toto nádobí používají.

Sommerová na svůj Twitter sdílela několik fotografií, které se v kuchyňkách telavivských kanceláří objevují. Na fotografiích je černobílá Greta bradou se opírající o sepnuté ruce nebo vystřižený obrázek položený před kelímky na kávu, na kterém se Greta ptá: „Jsi si jistý?“

Novinářka posléze sdílela i fotografii, na které ukázala, že kolegové, kteří s šestnáctiletou bojovnicí za klima nesouhlasí, obrázek schovali právě pod jednorázový kelímek. „Chudák Greta!“ napsala Sommerová k fotce.

Fotografie na Twitteru Sommerové pocházejí nejen z redakce deníku Ha’arec, kde pracuje, ale například i z newsroomu izraelského sídla agentury AP, nebo z firmy Wix.

Nápad se na sociálních sítích setkal s pobavením, ale i podporou.

„Je to skvělé! Izrael má dobré svědomí a hlavně smysl pro humor,“ tweetuje někdo odpověď. „Skvělý nápad,“ přidává se další.

Jsou ale i lidé, kteří s nápadem nesouhlasí. „Miluji, jak lidé plýtvají stromy tím, že tisknou zbytečné obrázky, aby zahanbili jiné ohledně používání plastů/papírů,“ objevil se pod tweetem i kritický komentář.

Izrael je podle Times of Israel druhým největším spotřebitelem jednorázového plastu na osobu. Používání fotografií Grety Thunbergové jako odstrašovače přišlo poté, co izraelské vedení obchodního řetězce IKEA oznámilo, že se do začátku roku 2020 pokusí eliminovat používání jednorázových plastů. K tomuto závazku se přidaly i některé školy v Tel Avivu.

Reklama

Související témata:

Doporučované