Hlavní obsah

Superman bude v novém komiksu bisexuál

Foto: Twitter.com/thedcnation

Předem sdílené ukázky zobrazují nového Supermana Jonathana s růžovovlasým a obrýleným reportérem Jayem Nakamurou.

Reklama

Společnost DC Comics oznámila, že její nejnovější Superman Jonathan Kent bude bisexuál. V příštím vydání komiksu, které má vyjít v listopadu, bude Jon vyobrazen ve vztahu s přítelem Jayem Nakamurou.

Článek

Od doby, kdy se před 80 lety poprvé objevil v komiksech, toho Superman dokázal hodně. Vícekrát zachránil svět, zemřel a znovu ožil. Až do letošního roku však v každém komiksu Supermana doprovázela dlouholetá láska Lois Laneová. V nadcházejícím pátém čísle se to však změní.

Nejnovější příběh je součástí série Superman: Son of Kal-El. Ta sleduje osudy syna původní komiksové dvojice Jonathana Kenta, který přebral plášť Supermana po svém otci. Společnost DC Comics to oznámila v Národní den coming outu (NCOD), což je každoroční den s cílem dodat kuráž k veřejnému coming outu všem členům a členkám LGBT komunity.

Od července, kdy seriál poprvé vyšel, už Jonathan stihl bojovat s požáry způsobenými změnou klimatu, zabránil střelbě na střední škole a protestoval proti deportaci uprchlíků. Společnost DC Comics uvedla, že se dvojice v nadcházejícím pátém čísle romanticky zaplete poté, co Jonathan „psychicky i fyzicky vyhoří ze snahy zachránit všechny, které může“.

V jednom z předchozích dílů Jon navázal přátelství s růžovovlasým a obrýleným reportérem Jayem Nakamurou. Podrobnosti o ději zatím nebyly odhaleny, předem sdílené ukázky ale zobrazují Jonathana a Jaye, jak se líbají. „Jon Kent se zamiloval do novináře, stejně jako jeho otec do novinářky,“ stojí v prohlášení DC Comics.

Když poprvé o této pracovní nabídce autor seriálu Tom Taylor slyšel, přemýšlel o tom, „jaký by měl být Superman dnes“. „Napadlo mě, že by to byla opravdu promarněná příležitost, kdybychom Clarka Kenta nahradili dalším heterosexuálním bílým spasitelem,“ prohlásil Taylor. Dodal, že vývoj nového Supermana odpovídá hodnotám, které tato postava vždy představovala – a co je důležité, odráží zkušenosti mnoha komiksových fanoušků.

„Je mi neuvěřitelnou ctí pracovat po Tomově boku na sérii Superman: Son of Kal-El, v níž Jonathan Kent řeší složitý moderní život a zároveň zachraňuje svět před jeho největšími hrozbami,“ řekl kreslíř a spoluautor komiksu John Timms.

„Symbol Supermana vždy symbolizoval naději, pravdu a spravedlnost. Dnes tento symbol představuje něco víc. Dnes se v nejmocnějším komiksovém superhrdinovi může vidět více lidí,“ uvedl Taylor ve svém prohlášení.

V DC Comics ale o tomto, pro řadu lidí kontroverzním nápadu, uvažovali dřív, než jej autor vůbec mohl představit. „Za posledních několik let došlo k opravdovému posunu. Před deseti nebo pěti lety by to bylo obtížnější, ale myslím, že se situace změnila opravdu vítaným způsobem,“ řekl Taylor.

„Máme odezvu od lidí, kteří říkají, že je ta novinka rozplakala, protože si nikdy v životě nemysleli, že by se mohli identifikovat se Supermanem… doslova nejmocnějším komiksovým superhrdinou,“ uvedl Taylor, podle něhož byly reakce navzdory odporu na sociálních sítích převážně pozitivní.

„Vždycky se najdou lidé, kteří budou operovat zastaralou větou ‚necpěte do komiksů politiku‘. Ti ale zapomínají, že každý komiksový příběh byl nějakým způsobem politický. Lidé si neuvědomují, že komiksová série X-Men od Marvelu byla analogií hnutí za občanská práva,“ řekl Taylor.

Pátá část ze série Superman: Son of Kal-El v USA vyjde v úterý 9. listopadu. Už v srpnovém rozhovoru pro server Nerdist Taylor naznačil, že Kent si „velmi brzy najde velmi dobrého přítele“. Tímto přítelem, jak se brzy ukázalo, byl reportér Jay Nakamura.

Jay a Kent jsou nejnovějšími, ale zdaleka ne jedinými LGBTQ postavami ve vesmíru DC Comics. Na začátku letošního roku se postava Tima Drakea, jednoho z mnoha Robinů, kteří bojovali po boku Batmana, vydala na rande se ctitelem – mužem.

Před Kentem a Drakeovou tu byla Batwoman, známá také jako Kate Kaneová, Harley Quinn nebo také transgender vědkyně Victoria, která debutovala v sérii Batman z roku 2017.

Glen Weldon z veřejnoprávního rozhlasu NPR, který napsal knihu o Batmanovi a pravidelně píše o komiksech, řekl, že vývoj postav jako Robin a Superman je „pokrokem“. Drake ale není jediným Robinem ve vesmíru DC, nejznámějším Supermanem bude navždy Jonathanův otec Clark. Vývoj není tak významný a žánr převracející, jak se zdá, napsal tento týden Weldon.

Reklama

Související témata:

Doporučované