Hlavní obsah

Svatbu si nechal proplatit firmou. Dům už policie Ghosnovi prohledala, teď dělá razii i v centrále Renaultu

Svatbu si nechal proplatit firmou. Dům už policie Ghosnovi prohledala, teď dělá razii i v centrále Renaultu.Video: Jan Marek, AFP, Reuters

 

Reklama

Centrálu francouzské automobilky Renault v Boulogne-Billancourt u Paříže prohledává od rána policie. Informace médií firma později bez dalších podrobností potvrdila a dodala, že s úřady plně spolupracuje. Zásah má podle médií souvislost s aférou bývalého šéfa firmy Carlose Ghosna.

Článek

Podle týdeníku L'Express je předmětem vyšetřování financování Ghosnovy svatby s jeho druhou manželkou Carole na zámku ve Versailles z roku 2016. Renault začátkem roku uvedl, že se obrátil na soud, protože se domnívá, že Ghosn využil pro osobní účely sponzorskou smlouvu, která automobilku s barokním zámkem váže, a nechal si tak od Renaultu část nákladů na svatbu zaplatit. Podle médií jde zřejmě o částku 50 000 eur (1,3 milionu Kč).

Manažerův advokát věc označil za nedorozumění a dodal, že jeho klient je připraven částku vrátit. Úřady v této souvislosti prohledávaly před několika týdny i dům bývalého šéfa Renaultu v blízkosti Paříže. Ghosnova svatební oslava přilákala pozornost veřejnosti kvůli opulentnosti a ladění kostýmů do časů Marie Antoinetty, připomněla agentura Reuters.

Vyšetřování bylo nedávno rozšířeno o nizozemskou firmu RNVB, která dohlíží na alianci Renaultu s japonským Nissanem, a o Ghosnovy finanční vazby na ománského miliardáře, který Nissan v této zemi zastupoval, píše L'Express.

Ghosn čelí mnoha dalším obviněním, podle kterých například využíval firemní peníze pro vlastní účely a podhodnocoval ve finančních výkazech své příjmy. Bývalý manažer trvá na své nevině a obvinění označuje za nepodložená.

Ghosn je architektem dlouholeté francouzsko-japonské automobilové aliance Renault-Nissan, do které se v roce 2016 zapojila také automobilka Mitsubishi. Po zatčení loni v listopadu byl postupně odvolán z čela správních rad všech tří členských podniků aliance.

Reklama

Doporučované