Hlavní obsah

Svatou Ludmilu jako zastánkyni rodinných hodnot představí konference v Senátu

Foto: Profimedia.cz

Senát.

Reklama

Jako matku, vychovatelku, babičku a také pramáti českých panovnic a králů představí svatou Ludmilu v úterý 14. září konference Svatá Ludmila jako most mezi staletími i generacemi, kterou pořádá Senát.

Článek

V pátek 10. září oslavy 1100. výročí mučednické smrti babičky svatého Václava zahájí na parlamentní půdě koncert Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK ve Valdštejnském paláci. Senátní část oslav představili místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová, místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer, senátorka Šárka Jelínková a ředitelka spolku 1100 let sv. Ludmily Miroslava Janičatová.

Vyvrcholením oslav 1100. výročí mučednické smrti jedné z patronek českého národa, které začaly v květnu, bude národní pouť 18. září v Tetíně na Berounsku.

Na konferenci v Senátu vystoupí například historik Jaroslav Šebek či biskup Václav Malý. Akce má připomenout význam Ludmily jako maminky, vychovatelky, babičky a zastánkyně rodinných hodnot, v čemž tkví její odkaz pro současnou společnost, uvedla Jelínková. „Byla ta, která svojí laskavostí, moudrostí a dobročinností v době, která byla nesmírně těžká, pro ženy zvlášť obtížná, založila základy víry. Stala se pramáti budoucích panovnic i českých králů,“ doplnila Seitlová.

Ludmila byla manželkou prvního historicky doloženého Přemyslovce, knížete Bořivoje I. Kolem roku 889 ovdověla, přežila i své syny Spytihněva a Vratislava. Osudným se jí podle legendy stal spor s vdovou po Vratislavovi Drahomírou, které se nelíbilo to, že velmožové svěřili výchovu Vratislavových potomků Ludmile. Drahomíra si patrně najala vrahy, kteří Ludmilu na přemyslovském hradišti Tetíně uškrtili. Stalo se tak údajně v noci na 16. září 921. Ludmila byla pohřbena na Tetíně. Vnuk Václav nechal její ostatky přenést do Prahy, kde byly uloženy do chrámu svatého Jiří na Hradčanech.

Reklama

Související témata:

Doporučované