Hlavní obsah

Svatou Ludmilu připomene pouť, vinobraní i setkání u vizualizace sochy

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Mělník.

Reklama

Svatou Ludmilu připomene Národní pouť na Tetíně, Mělnické vinobraní i setkání u vizualizace sochy věnované Ludmile. Od její smrti uplyne 15. září 1100 let.

Článek

„Mělník plánuje v centru vznik nového díla podle návrhu architekta Pavla Uličného. Je nazvané Dlaň svaté Ludmily a veřejnosti by ho měla představit prostorová vizualizace přímo na místě, kde má stát. Zájemci ji uvidí před vinobraním, které se koná od 17. do 19. září stejně jako tetínská pouť. Slavnostní průvod vinobraní též českou světici připomene,“ řekl místostarosta Mělníka Petr Volf (Mělničané).

Dlaň svaté Ludmily zpodobní 3D animace, aby si ji prohlédla veřejnost i vedení města. Pro zhotovení ještě musí mělničtí zastupitelé schválit vyčlenění peněz. „Teď se teprve bude dělat rozpočet na příští rok,“ uvedl Volf. Podle něj zatím není jasné, zda by se použily peníze z rozpočtu nebo z rozpočtové rezervy. Podle Volfa půjde o částku kolem dvou milionů korun.

Svatou Ludmilu v Mělníku též připomene 11. září koncert v chrámu svatého Petra a Pavla, na kterém zazní oratorium Svatá Ludmila od Antonína Dvořáka.

Národní pouť na Tetíně bude mít pestrý kulturní program s vystoupením řady kapel, ale i s přednáškami a divadlem. Hlavním poutním dnem, kdy se bude konat i mše celebrovaná papežským legátem, bude sobota 18. září. K výročí Ludmily letos vyšla i obsáhlá monografie.

Ludmila byla manželkou prvního historicky doloženého Přemyslovce, knížete Bořivoje I. Legendy mluví o tom, že se vdávala zhruba v 15 letech a měla asi šest dětí – tři syny a tři dcery. Kolem roku 889 ovdověla. Přežila i své syny Spytihněva a Vratislava. Osudným se jí podle legendy stal spor s vdovou po Vratislavovi Drahomírou, které se nelíbilo, že velmožové svěřili výchovu Vratislavových potomků Ludmile. Drahomíra si patrně najala vrahy, kteří Ludmilu na přemyslovském hradišti Tetín uškrtili. Stalo se tak údajně v noci na 16. září 921. Ludmila byla pohřbena na Tetíně. Vnuk Václav nechal její ostatky přenést do Prahy, kde byly uloženy do chrámu svatého Jiří na Hradčanech.

Reklama

Související témata:

Doporučované