Hlavní obsah

Svaz podnikatelů ve stavebnictví spouští web ke stavebnímu zákonu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Svaz podnikatelů ve stavebnictví (SPS), který sdružuje stavební a developerské firmy, spouští webové stránky www.postavenenahlavu.cz.

Článek

Web a s ním spojená facebooková stránka mají být diskuzní platformou k novému stavebnímu zákonu, který nyní projednává Sněmovna. ČTK to dnes sdělila mluvčí svazu Kristýna Dolejšová. Vláda si od zákona slibuje výrazné zrychlení a zjednodušení stavebního řízení. Norma má však řadu kritiků.

„Povolovací procesy jsou vleklé a složité, v této oblasti patříme mezi nejhorší země na světě. Pomalý rozvoj i modernizace infrastruktury státu, zejména té dopravní, je toho nejlepším důkazem. To samé platí pro nedostupné a drahé bydlení,“ uvedl prezident SPS Jiří Nouza.

Podle něj trvá nepochopení ze strany řady samosprávných a politických subjektů a smyslu a cílů nového stavebního zákona. „Rozhodli jsme se proto dát prostor široké veřejnosti, aby získala platformu, kde se bude moci vyjádřit jak k novému zákonu, tak také k tomu, jaké má zkušenosti s tím stávajícím. Stavební zákon se totiž týká všech. Nejen těch, kteří podle něj budou postupovat při práci, ale každého občana,“ doplnil Nouza.

Hlavním heslem webových stránek je to, že dříve se rok povolovalo a deset let stavělo. Dnes je to přesně naopak. „To je postavené na hlavu,“ píše se v úvodu.

Poslanci minulý týden rozhodli, že základem pro další projednávání návrhu nového stavebního zákona už nebude původní materiál Ministerstva pro místní rozvoj. Místo něj se stane podkladem komplexní pozměňovací návrh sněmovního hospodářského výboru, který počítá s převodem všech stavebních úřadů pod stát. K tomuto návrhu budou moci poslanci nyní směřovat své pozměňovací návrhy. Řada opozičních poslanců ale verzi hospodářského výboru kritizuje a odmítá. Skupina poslanců v čele s Martinem Kupkou (ODS) připravila alternativní komplexní pozměňovací návrh, který část úřadů pod obcemi zachovává.

Názory jednotlivých oborových svazů nebo úřadů na navrhovanou podobu zákona se různí. Pro jeho přijetí jsou například Hospodářská komora ČR, Svaz průmyslu a dopravy nebo Asociace developerů. Výhrady má například Ministerstvo kultury, Česká komora autorizovaných inženýrů činných ve výstavbě nebo Česká komora architektů. Svaz měst a obcí dokonce navrhl zákon stáhnout z projednávání. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) to označila za nezodpovědné politikaření.

Hlavními principy zákona mají být jedno řízení před jedním stavebním úřadem a začlenění dotčených orgánů do stavebních úřadů, takže stavebník nebude sám shánět potřebná vyjádření. Zákon zavádí i pevně dané lhůty, opatření proti nečinnosti nebo apelační princip, kdy nadřízený úřad už nebude vracet věc zpět k novému projednání.

Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR byl založen v roce 1990. Hájí zájmy zhruba tisícovky členů a usiluje o příznivé podnikatelské prostředí v legislativě a hospodářské politice. Jeho členy jsou nejen stavební firmy, ale například také výrobci stavebních hmot, cechy nebo developeři.

Reklama

Doporučované