Hlavní obsah

Švédsko bude znovu vyšetřovat Juliana Assange kvůli znásilnění

Julian Assange.Video: Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Assange je ve Švédsku obviněný ze znásilnění a sexuálního obtěžování. Svou vinu dlouhodobě popírá a tvrdí, že styk měl s údajnými oběťmi s jejich souhlasem a ony svůj názor změnily až posléze.

Článek

Švédská prokuratura začne znovu předběžně vyšetřovat Juliana Assange kvůli znásilnění. Vyšetřování bylo zastaveno, protože se k němu policie nemohla dostat, když několik let pobýval na ekvádorské ambasádě v Londýně. Odtud ho ale před několika týdny vyvedla policie.

V roce 2010 byl na základě výpovědí dvou žen obviněn ze znásilnění a tří činů sexuálního obtěžování. Odvolací soud obvinění později snížil na nižší stupeň znásilnění a dva činy sexuálního obtěžování. Assange podle výpovědí obou žen odmítal při pohlavním styku s nimi používat kondom. Ve Švédsku je sex bez kondomu bez výslovného souhlasu obou partnerů před stykem přestupkem. Jedna z žen také řekla, že Assange ji k pohlavnímu styku nutil i ve chvílích, kdy nechtěla.

Celý incident se měl podle listu The Guardian odehrát v roce 2010 při Assangeově přednáškové činnosti ve Švédsku. Assange po celou dobu pobytu ve Švédsku bydlel u jedné z žen, která na něj podala žalobu.

Samotný Assange celou dobu popírá, že by udělal cokoli nezákonného. Jeho obhájci tvrdí, že obě ženy s pohlavním stykem souhlasily a své názory změnily až posléze. Pro The Guardian také uvedli, že mají důkazy o textových zprávách obou žen, které poté, co zjistily, že Assange udržoval ve stejnou dobu poměr s oběma, chtěly příběh prodat bulvárním deníkům.

V roce 2015 došlo k promlčení části obvinění. Švédsko posléze celý Assangeův případ v roce 2017 odložilo s tím, že se mu k Assangeovi nepodařilo dostat. Švédská státní zástupkyně Marianne Nyová odložení tehdy komentovala tím, že švédské soudy neviděly žádnou možnou cestu, jak se ve vyšetřování pohnout.

Před americkými i švédskými soudy našel Julian Assange útočiště na ekvádorské ambasádě v Londýně, kde pobýval od roku 2012. Azyl Assangeovi vzal současný prezident země Lenín Moreno, který už v roce 2017 po nástupu do úřadu označil Assange za „více než nepříjemný zděděný problém“.

Nyní je sedmačtyřicetiletý Australan v britském vězení, kde si odpykává 50týdenní trest kvůli porušení podmínek kauce, na kterou ho v roce 2012 londýnský soud propustil z vazby během řízení o vydání ke stíhání do Švédska.

Britské úřady rozhodnou, která ze žádostí o vydání – švédská nebo americká – má přednost, uvedla švédská prokuratura. Assange od počátku obvinění ze znásilnění popírá; podle něj jde o pouhou zástěrku, aby mohl být poté předán americkým úřadům.

Reklama

Doporučované