Hlavní obsah

Švédský zázrak i nudný pracant. Mladé pušky v Premier League mají nabito

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Anthony Elanga oslavuje parádní trefu z přátelského utkání proti Brentfordu. Kolikrát asi rozvlní síť v novém ročníku Premier League?

Reklama

Nový ročník Premier League je tu. Diváci se s velkým očekáváním vracejí do ochozů a nedočkavě vyhlíží, jaké talenty jim letos jejich milovaný klub představí. Sledovat vlastní odchovance je pro mnoho fanoušků emocionální výhrou.

Článek

Carney Chukwuemeka (Anglie, Aston Villa)

„Je to nejlepší šestnáctiletý chlapec, kterého můžete v Anglii najít,“ básnil minulé jaro o Chukwuemekovi sportovní ředitel Aston Villy Christian Purslow. Mimochodem právě Purslowa možná díky jeho nedávnému vystoupení znáte. To on byl tím odvážným aktérem, jenž minulý týden před kamerou transparentně vysvětlil veškeré okolnosti přestupu Jacka Grealishe, odchovance a neodmyslitelného symbolu tradičního birminghamského klubu.

V uplynulé sezoně byl 17letý defenzivní záložník vyhlášen nejlepším hráčem klubové akademie poté, co svými výkony výrazně přispěl k celkovému prvenství v prestižním mládežnickém FA Cupu do osmnácti let. Není divu, že na jaře kolem něho kroužili lační skauti Juventusu nebo Bayernu Mnichov.

Jenže loajální Chukwuemeka se po vzoru klubové ikony Grealishe rozhodl svěřit svou budoucnost do rukou pečlivé Aston Villy.

Podle Grega Evanse, redaktora The Athletic specializovaného na fotbalové dění v červenomodré části Birminghamu, dostane Chukwuemeka jistou porci času v Premier League už v nadcházející sezoně.

Respektovaný manažer A-mužstva Dean Smith zahrnul nadějného Chukwuemeku do své „post-grealishovské“ koncepce. Jako důkaz, že počítá s jeho službami, lze považovat i fakt, že bylo mladíkovi doporučeno neopouštět Villa Park kvůli hostování.

Chukwuemeka je pro svůj herní styl i preferovanou pozici frekventovaně připodobňován k francouzskému středopolaři Paulu Pogbovi. O jisté podobnosti není pochyb. 17letý defenzivní záložník je ledově klidný na míči, dlouhé obratné končetiny mu umožňují vyhrávat drtivou většinu osobních soubojů a chirurgicky přesně rozdává pasy svým kmitajícím parťákům.

Stejně jako současný záložník Manchesteru United umí náctiletý produkt akademie Aston Villy nebezpečně napřáhnout i zpoza vápna.

Pro nalomená srdce příznivců klubu, jenž byl poslední léta snad až příliš závislý na jedinečném odchovanci Jacku Grealishovi, může být čerstvé uvedení Chukwuemeky na pažit tou nejvhodnější medicínou.

Folarin Balogun (Anglie, Arsenal)

Vyhlášená akademie Arsenalu v posledních sezónách přivedla na scénu Premier League hned několik excelujících fotbalistů.

Donedávna neznámí domácí mladíci Emile Smith Rowe a Bukayo Saka se stali ofenzivními tahouny londýnského velkoklubu až nečekaně lehce a rychle. Letošní ročník by mohl vyústit v objev ještě spolehlivějšího zdroje produktivity Kanonýrů, koncového hráče Folarina Baloguna.

20letý Balogun má z posledních dvou sezon v mládežnické Premier League skvostnou bilanci, když se v průměru prosadil každý druhý zápas. Anglický reprezentant juniorských kategorií sice podepsal s klubem nový čtyřletý kontrakt, ale jeho možný odchod, pro Arsenal potenciálně potupný, byl na jaře až překvapivě blízko.

Tou dobou totiž neměl Balogun na stole podobu nové smlouvy, a tak se na jeho agenta sesypaly nejrůznější nabídky z konkurenčních klubů nejen z Anglie, ale i z Německa.

Balogun není v kádru a-týmu Londýňanů úplným zelenáčem. Na svém kontě eviduje dvě branky, jež nasázel v pěti startech v loňském ročníku Evropské ligy. Unikátní atmosféru anglické nejvyšší soutěže ale dosud neokusil.

Vedle stárnoucího útočného dua Lacazette – Aubameyang by mohl dosud produktivní Balogun představovat příjemné osvěžení. Arsenal dal v létě najevo, že se svým nejnovějším prospektem počítá i v krátkodobějším horizontu.

Zda-li zúročí Balogun důvěru vedení a Mikela Artety a pomůže Arsenalu zpátky do evropských pohárů, kde Gunners chybí vůbec poprvé za posledních 26 let, se brzy dozvíme.

Billy Gilmour (Skotsko, roční hostování v Norwichi z Chelsea)

Jednoznačně nejznámější hráč figurující v mládežnickém výběru Seznam Zpráv je 20letý Billy Gilmour. Modla nové éry skotského fotbalu o sobě dala v uplynulé sezoně vědět na té nejvyšší úrovni hned několikrát.

Letos bude hájit barvy „Kanárků“ z Norwiche, kam ho Chelsea kvůli masivní konkurenci v kádru umístila na roční hostování. Jeho raketový růst byl naštěstí klubem správně upřednostněn před krátkozrakým zájmem dosáhnout co nejsilnějšího kádru, ve kterém by letos Gilmour pouze paběrkoval.

Talentovaný středopolař se může pochlubit zlatou medailí pro vítěze loňského ročníku Ligy mistrů. Na reprezentačním kontě má i drahocennou trofej pro muže zápasu, jenž si vysloužil excelentním výkonem na Euru proti domácí Anglii. Je až k nevíře, že se zároveň jednalo o jeho debut na velkém turnaji.

Na fotbalovém životopisu skotského talentu se leskne i pět startů, které zaznamenal v loňském ročníku Premier League, a k nim přihodil další dva ve zmiňované Lize mistrů. Dlužno dodat, že se na jaře tehdy ještě jako 19letý dokázal Gilmour několikrát probojovat přímo do základní sestavy jednoho z nejnabitějších týmů současného fotbalu, Tuchelovy Chelsea.

Pohyblivý Gilmour na hřišti mnohdy působí dojmem, jako by mu míč k noze přirostl. Skotského mladíka experti chválí za jeho přehled o dění na hřišti, který dokáže zužitkovat vhodně načasovanými milimetrovými pasy. Pro svůj tým je navíc přínosem i v defenzivní činnosti.

Po odchodu vysoce hodnoceného kreativního kouzelníka Buendíi do Aston Villy je roční akvizice Gilmoura pro nováčka z Norwiche vítanou posilou. Podobnou cestou se vydal i kmenový spoluhráč Gilmoura Mason Mount, jenž si pod Frankem Lampardem vyzkoušel jako 19letý náročnost anglické Championship v dresu Derby County. Zda-li vyroste Gilmour po boku Pukkiho a Cantwella, jistě napoví už úvodní soutěžní kola.

Anthony Elanga (Švédsko, Manchester United)

Elangy si všimli v Manchesteru United ještě, když se v útlém věku proháněl po švédských „umělkách“. Jeho otec Joseph, kamerunský reprezentant, se proslavil na postu levého obránce v barvách švédského Malmö a do fotbalového důchodu zamířil pouhých devět let před seniorským debutem svého syna Anthonyho za Rudé Ďábly.

Právě z akademie Malmö si United talentovaného křídelníka vytáhli v roce 2014. O sedm let později je dědic fotbalového kumštu rodiny Elangů na samém prahu A-mužstva. Do společnosti Pogby, Cavaniho, Maguirea nebo Fernandese nahlédl 19letý Elanga v loňské sezóně hned ve dvou ostrých startech.

V letním přípravném období se Elanga zaskvěl několika pohlednými akcemi. „Ten chlapec je nesmírně odvážný, má výtečnou energii a vůli pracovat,“ mnul si ruce norský lodivod United Ole Gunnar Solskjaer. Právě pod taktovkou bývalého útočníka Rudých Ďáblů, jenž s oblibou dává šanci mladým puškám, má Elanga snad tu nejlepší šanci prorazit na scéně Premier League.

Elangovo odhodlání precizně demonstruje jeho individuální plán, jímž se pro letošní přípravné období poctivě zaměstnal. Protože ho čeká ročník mezi elitou, přizpůsobil tomu zvýšené dávky silového tréninku. Technicky totiž vlastně ani nemá co dohánět.

Přínos 19letého křídelníka na adrese Old Trafford popisují dlouholetí fanoušci United pro jeho zarputilý přístup jako „osvěžující nudu“. Tvrdě pracující Elanga, jemuž kromě dřiny nepřekáží ani balon, je ryzím prototypem miláčka místních ochozů.

Ačkoliv se v letní přípravě lehce zranil, jeho kariéru by to nemělo zásadně přibrzdit. Podle švédských fotbalových expertů se dá v dohledné době očekávat jeho premiérové povolání do řad seniorské reprezentace. Elangovi tak severští „punditi“ predikují debut ve žluto-modrém možná už se zářijovým datem.

Cole Palmer (Anglie, Manchester City)

Kdyby měl Foden o 20 centimetrů víc, na hřišti by působil asi jako Cole Palmer. O dva roky mladší Palmer na place okupuje dokonce i stejnou pozici, kde operuje chirurgicky přesnou levačkou. Ofenzivní záložník nakukující do dospělého mužstva City je přesný zakončovatel, jenž si své šance mnohdy vypracuje pomocí vlastního driblinku z hloubi pole.

„Záleží na tom, jak široký kádr budeme mít na konci přestupového okna,“ odpovídal Pep Guardiola na sprchu dotazů stran svých nejnadějnějších mladíků, jímž aktuálně co do pozornosti médií vévodí právě Palmer.

Prosadit se do velenabitého mužstva Citizens je pro většinu fotbalistů na vrcholu nad jejich síly. Bez jakékoliv nadsázky, Palmerovi letos jednoduše nebude stačit, že je skoro stejně dobrý jako starší Foden. Právě Phil Foden je velkým vzorem dorůstajících borců v akademii City, jelikož jako jediný dokázal úspěšně prorazit přímo z juniorky do A-mužstva bez jakýchkoliv hostování.

V přípravě si Palmer připsal tři starty. Už má za sebou vytoužený ostrý debut, když se s poměrně netradičním číslem na zádech (80) ocitl ve Wembley v rotované základní sestavě Citizens v duelu Community Shield proti Leicesteru. Odehrál 74 minut a hřiště opustil za nerozhodného stavu, když přenechal své místo Bernardu Silvovi.

Reklama

Související témata:

Doporučované