Hlavní obsah

Notičky: Schillerová škrtí český sport, otazník visí i nad Jágrovou halou

Foto: Magion149, Seznam Zprávy

Adam Ondra i bez medaile podal obdivuhodný výkon.

Reklama

V newsletteru Notičky Luděk Mádl provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání – pokud se vám budou Notičky líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Jak jistě všichni víte, vedle hodnot, jako jsou láska, zdraví a sůl, jsou pro nás všechny důležité i peníze. A o penězích pro sport budou i dnešní Notičky.

Když už jsme se s Filipem Neusserem, předsedou Národní sportovní agentury, sešli kvůli rozhovoru o kauze covidového letadla, zbyla chvíle i na další témata. Medailisty z olympijských her bude třeba zajímat, že finanční odměnu za svou skvělou reprezentaci republiky dostanou na účet po 1. září. Počká se totiž ještě na to, jak dopadnou handicapovaní sportovci na srpnové paralympiádě. Mimochodem ti dostanou odměny ve stejné výši jako sportovci z OH, což je na české poměry celkem revoluční novinka. Jak se v Česku cení zlatá, stříbrná a bronzová medaile, najdete zde, a srovnání s tím, jak medaile odměňují v jiných zemích, zase tady.

Oproti letům minulým letos peníze v rozpočtu Národní sportovní agentury relativně jsou. Ještě v roce 2016 si sport musel vystačit se sumou 3,7 miliardy korun ze státního rozpočtu. Tehdy šly ještě přes pokladnu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Teď už máme Národní sportovní agenturu, která letos hospodařila se sumou 10,4 miliardy korun.

„Ale část těch peněz už je zahrnuta do investic pro rok 2022,“ říká Neusser. Když sečte všechny žádosti o investiční dotace, zjistí, že aby je uspokojil, potřeboval by dalších 7 miliard, což je samozřejmě nereálné. O to víc, že napřesrok sport podle všeho výrazně zchudne.

V prvním nástřelu rozdělení státního rozpočtu ministryně financí Aleny Schillerové vedle peněz přesunutých z letoška počítá podle Neussera pro sport jen s částkou 5,9 miliardy korun. „Důvody mi paní ministryně ještě pořádně nevysvětlila, budeme mít spolu samozřejmě jednání. Sport nutně potřebuje alespoň 8,9 miliardy korun. Jinak se vůbec nebude moci rozvíjet, budeme muset krátit všude, na infrastruktuře, v programu Můj klub, prostě všude, to by byla katastrofa,“ říká Neusser.

„On si každý myslí, že financujeme hlavně vrcholový sport. Ani omylem. Na reprezentaci jde všeho všudy osm procent prostředků Národní sportovní agentury,“ dodává její šéf. „V Národním plánu obnovy z EU je 180 miliard, které do ČR přijdou. Jsou tam peníze na všechna možná odvětví. Ale o pohybu a sportu tam není ani slovo,“ durdí se Neusser, že jsou jeho plány ohroženy.

Namalované to má zajímavě. Tak třeba v dotačním programu pro činnost sportovních svazů chce jednotlivá odvětví rozdělit do pěti kategorií. Jednu speciální kategorii by coby národní sporty měly mít pro sebe fotbal a lední hokej. Ostatní sporty chce Neusser rozčlenit na individuální, kolektivní, olympijské a neolympijské. „A každá ta kategorie bude mít svou finanční alokaci a svou specifickou metodiku,“ plánuje.

Neusser nastoupil do funkce předsedy agentury v půlce května, když ve funkci vystřídal Milana Hniličku. Šéfa NSA jmenuje vláda. Má sice šestiletý mandát, ale už 8. a 9. října se konají sněmovní volby. A po nich v normálních demokraciích vznikají nové či staronové vlády. Každopádně Neusser ví, že jeho „panování“ v rámci českého sportu může klidně trvat jenom 5 měsíců.

„Já s tím vědomím umím žít, jestli mě někdo bude chtít odvolat, tak ať si mě odvolá. Já se vždycky nějak uživím,“ míní bývalý brankář reprezentace v pozemním hokeji. „Ale dotační programy na příští rok každopádně připravím podle svého.“ A ještě jednu důležitou věc chce stihnout. Rozdělení investičních dotací v Nadregionálním programu pro rok letošní.

Tady se hlásí ty největší projekty, třeba hokejové haly, které se musí oblepit prostorami pro další sporty nebo variabilitou pro kulturní akce. Multifunkčnost je totiž jednou ze základních podmínek udělení dotace. Zájem o stamilionové dotace je obrovský. Z Brna, Jihlavy, Litvínova či z Kladna, kde hrává Jaromír Jágr…

V Hradci Králové by zase chtěli příspěvek na multifunkční fotbalový stadion. „Každý kraj může přijít s jednou svojí prioritou. Problém je, že v tomhle programu máme pro letošek 900 milionů korun. Bohužel všem tedy rozhodně vstříc vyjít nemůžeme. Kdo dostane letos dotaci, která se letos zasmluvní a za rok prostaví, by mělo být jasné do konce září,“ říká Neusser.

A to bude teprve boj, vážení!

Kouzelník týdne: Adam Ondra

Medaili si nakonec z Tokia neodveze. Ale brněnský lezec Adam Ondra toho i tak dokázal spoustu. Přiměl nás, abychom se ve většině případů poprvé v životě podívali na přenos ve sportovním lezení. A abychom zjistili, jaká je to paráda. Dokonalý televizní sport, vizuálně atraktivní a neskutečně dramatický. Po druhé disciplíně kombinace, tedy po boulderingu, by na českého závodníka nikdo nevsadil zlámanou grešli, pak to zase v průběhu třetí disciplíny, tedy při lezení na obtížnost, vypadalo chvíli i na celkové zlato. V konečném účtování český Spiderman na medaili nedosáhl, ale potvrdil, že je i tak velikánem svého sportu. Však v New York Times věděli, o kom před OH připravit tenhle speciál.

Olympijské zásahy týdne

Tenisová záhada: dívky ano, muži ne. V analýze s experty jsme zkusili vypátrat, proč jsou nyní úspěchy českého tenisu genderově nevyvážené.

Kdo je vyšetřující a kdo vyšetřovaný? Obávám se, že se to Českému olympijskému výboru popletlo. Tak jsem si to dovolil okomentovat.

Bavlna potřísněná ujgurskou krví? Sportovní oblečení vyrobené z bavlny pocházející z čínské provincie Sin-ťiang je spojováno s nucenou prací utlačované ujgurské menšiny.

Město duchů. Tady nejsou olympijská sportoviště. Je tu tokijská čtvrť Asakusa s tajuplnými chrámy. Vydal se do ní náš fotoreportér David Neff.

Tweet týdne

K pseudoargumentu, že prý si Aurélien Tchouaméni, útočník Monaka, hučení některých příznivců Sparty za oslavu gólu zasloužil, našel trefné přirovnání Karel Häring, šéfredaktor Football Clubu.

Fotbalové zásahy týdne

Škodí hlavičkování? Podcast Angličan se věnoval nejen možnému negativnímu vlivu hlavičkování, ale i „tanečkům“ kolem dalšího osudu Harryho Kanea.

Opičí skřeky na Letné. Zápas Sparty s Monakem bohužel opět opentlily rasistické projevy. I o nich byl tento glosář.

Debata s rasistou. „Huhuhuhuhuhu,“ napsal Jan P. na sociální síti plzeňskému útočníkovi Beauguelovi a přidal k tomu obrázky tří opiček. Proč to udělal, se ho zeptal kolega Jiří Hošek.

Tohle se Slavii nepovedlo. Zápas v Budapešti výsledkově rozhodně nenaplnil slávistická očekávání, Liga mistrů se vzdálila. Duel glosoval Jaromír Bosák.

I vzhledem k probíhajícím olympijským hrám teď v redakci Seznam Zpráv vzniká tolik zajímavých článků, že se tentokrát na tradiční rubriku Co trefili jinde nedostalo. Ale už za týden se vrátí, slibuju!

Luděk Mádl.

Reklama

Související témata:

Doporučované