Hlavní obsah

Světlá nad Sázavou bude vybírat firmu na dvouletou rekonstrukci náměstí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Světlá nad Sázavou chystá výběrové řízení na stavební firmu, která se postará o novou úpravu náměstí Trčků z Lípy.

Článek

Práce spojené s úpravou náměstí budou podle světelského místostarosty Josefa Hnika (nestraník) rozdělené do dvou hlavních etap. Letos by měli stavbaři pracovat ve spodní části náměstí, kde se bude zároveň opravovat velký silniční most. Po mostě pak projdou jen pěší. „Mělo by to být zavřené na dva až tři měsíce, nevíme přesně, jak dlouho ta práce bude trvat,“ řekl místostarosta. Na příští rok zůstanou úpravy zbývající větší plochy náměstí.

Předpokládané náklady převyšují 80 milionů korun bez daně. Na této úhradě se menším dílem bude podílet kraj, jehož komunikace procházejí centrem města, i vodohospodáři, kteří tam budou obnovovat sítě. Vyplývá to z materiálu, který dnes projednala krajská rada.

Kraj by se měl na tomto projektu podílet asi 15 miliony korun a na havlíčkobrodskou firmu Vodovody a kanalizace připadnou náklady vyčíslené před výběrovým řízením na dodavatele na 5,5 milionu Kč. Vyplývá to z materiálu zveřejněného na krajském webu.

Světelské náměstí, kdysi tvořené malými domky s podloubím, pokazila socialistická výstavba. Radnice města se 6500 obyvateli se na úpravu této centrální plochy připravuje řadu let. Světlá nad Sázavou se zároveň snaží u hejtmanství prosadit stavbu nového silničního mostu přes Sázavu poblíž skláren, díky němuž by se náměstí zbavilo části dopravy. Podle smlouvy o společném postupu mezi těmito samosprávami, kterou loni v březnu schválilo krajské zastupitelstvo, kraj most postaví, pokud na jeho stavbu sežene dostatek dotací.

Reklama

Doporučované