Hlavní obsah

Světový unikát. Bývalý gruzínský prezident se rozhodl udělat politickou kariéru na Ukrajině. Hrozí mu tam ale vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bývalému gruzínskému prezidentovi hrozí vězení v jeho rodné zemi i na Ukrajině.

 

Bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili utíká na Ukrajině policistům, chce skákat ze střechy nebo organizuje demonstrace proti vládě.

Článek

Soud v Tbilisi minulý týden v nepřítomnosti odsoudil bývalého gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho ke třem letům vězení za úmyslné překročení pravomocí v dobách, kdy jako hlava státu omilostnil policisty odsouzené za vraždu gruzínského bankéře Sandra Girgvlianiho.

Problémy má ale Saakašvilli i na Ukrajině, kam se uchýlil a kde se snaží o novou politickou kariéru. Je zde obviněn z toho, že je členem „zločinecké organizace“, a z „napomáhání státnímu převratu ve prospěch Ruska“. Také mu hrozí, že ho Ukrajina vydá do Gruzie.

„Oni si opravdu myslí, že stačí jen křičet ‚Rusko‘ a ‚agent nepřítele‘ a každý na to skočí,“ říká na videu bývalý gruzínský prezident a pokračuje: „Lidé nejsou hloupí. Neskočili na to předtím a neudělají to ani teď. Lidé vědí, že mimo hlavního vnějšího nepřítele máme i jednoho uvnitř. A to je korupce. A tento náš vnitřní nepřítel poškozuje Ukrajinu mnohem víc.”

Jak je možné, že se bývalý gruzínský prezident stal nejviditelnějším ukrajinským opozičním politikem? Podívejte se na pořad Svět bez obalu.

Související témata:

Doporučované