Hlavní obsah

Švýcaři kvůli burkám schválili zákaz zahalování. V zemi se ale takřka nenosí

Plakát kampaně pro zákaz zahalování.

Reklama

Švýcarsko zakáže nošení burek a nikábů na veřejnosti. Alpská země se tak připojí k Francii, Belgii či Rakousku. Proti zahalování se vyslovilo 51 procent Švýcarů. Podle studie nikáb nosí zhruba třicítka žen, burku žádná.

Článek

Švýcaři si v neděli odhlasovali zákaz zahalování obličeje na veřejnosti. Opatření se týká mimo jiné i muslimek, které si nově ve Švýcarsku nebudou moci zahalovat obličeje tradičními burkami a nikáby. Zahalovat obličej nově nebude možné na ulicích, v obchodech, na stadionech a v restauracích. Nové opatření prošlo o pouhé procento: v referendu se k novému zákazu přiklonilo 51 procent Švýcarska.

Zahalování celého obličeje bude nadále povoleno v modlitebnách a při kulturních akcích, jako například karnevalech.

Nošení roušek a respirátorů, které chrání obyvatele před přenosem virů, se zákaz netýká. Zahalování obličeje ze „zdravotnických důvodů“ tedy zůstává neomezeno. Zahalovat obličej bude možné také při špatném počasí či z bezpečnostních důvodů.

Švýcarská vláda byla proti návrhu. Argumentovala, že plné zahalování obličeje je „okrajovým tématem“. Navrhovala vznik iniciativy, která by nutila zahalené osoby obličej odhalit například při identifikaci úřadům. Navíc si takové zákazy mohou jednotlivé kantony zavést samy.

Zákaz začne platit po zapracování do ústavy.

Stigmatizace muslimů

Muslimské skupiny zákaz kritizují. „Tohle je jasný útok na muslimskou komunitu ve Švýcarsku. Cílem zákazu je ještě více stigmatizovat a marginalizovat muslimy,“ uvedla podle serveru The Guardian Ines Al Ahikhová, členka muslimského feministického hnutí Les Foulards Violets (Fialové šátky).

Aliance hoteliérů a pracovníků v turismu z kantonů Bern a Ženeva je také proti. Ta tvrdí, že zákaz oslabí turistiku z arabských zemí. „Zákaz nošení burky poničí naši reputaci otevřené a tolerantní destinace,“ uvedla Nicole Brändleová Schlegelová z organizace HotellerieSuisse.

Příznivci zákazu tvrdí, že nové pravidlo zamezí mimo jiné násilnostem v ulicích například po fotbale, při kterých mají hooligans rovněž zakryté tváře. Zdůrazňují, že v referendu nebylo uvedeno slovo „nikáb“ či „burka“ a ani explicitně nezmiňovalo islám.

Kampaň se však tvářila současně jako verdikt k postoji společnosti k roli islámu ve veřejném životě.

Útlak žen

Iniciativa, která referendum iniciovala, vznikla v roce 2016. Stojí za ní asociace Egerkingen Committee. Ta úspěšně prosadila již v roce 2009 zákaz výstavby nových minaretů. Podle The Guardian má také konexe s populistickou pravicovou Švýcarskou lidovou stranou (SVP).

Vizuály kampaně zobrazovaly zahalenou ženu se slunečními brýlemi na očích. Obrázek byl doplněn slogany jako „Stop extremismu! Ano zákazu zahalování!“. Podle videa, které zveřejnila vláda, jsou nikáb a burka „symbolem útlaku žen“ a „nehodí se“ do švýcarské společnosti.

Kantony Ticino a St. Gallen mají lokální zákazy zahalování již z dřívější doby. Další tři kantony takové zákazy odmítly. Zahalování obličeje na sportovních událostech je v současnosti zakázané v patnácti kantonech z šestadvaceti.

Podle nedávné studie, kterou provedla univerzita v Lucernu, nosí ve Švýcarsku nikáb pouze zhruba třicítka žen. Burku nenosí v zemi zřejmě vůbec nikdo.

Nikáb zahaluje obličej celý vyjma očí. Burka zakrývá i oči. Nadále povolený bude hidžáb či čádor, ty zahalují vlasy a krk.

Možnosti zahalování muslimek.

V kantonu Ticino, kde zákaz platí od roku 2016, zasahovala policie z tohoto důvodu do současnosti zhruba třicetkrát.

Muslimové tvoří zhruba 5 procent švýcarské populace. Celkem v alpské zemi žije 8,6 milionu lidí. To je zhruba 390 tisíc muslimů. Nejčastěji mají kořeny v Turecku, Bosně a Kosovu.

Švýcarsko se tak zařadí po bok Francie, která zakázala zahalování v roce 2011. Plošné či částečné zahalování je zakázané rovněž v Rakousku, Belgii, Bulharsku, Dánsku a Nizozemí.

Reklama

Doporučované