Hlavní obsah

Švýcaři uzavírají svou nejstarší jadernou elektrárnu. Demontáž potrvá 15 let

Foto: Wikipedia.org

Švýcarský jaderný reaktor v pátek vyrobí poslední energii.

Reklama

Švýcaři říkají jaderné energii jednou provždy ne. V pátek odpoledne ukončí provoz reaktoru v elektrárně Mühleberg, která stojí poblíž města Bern.

Článek

Švýcarský jaderný reaktor, který několik desítek let vyráběl energii domácnostem i továrnám, končí. Trvalé zastavení provozu 47letého reaktoru patřícího společnosti Vattenfall je jen dalším znakem růstu popularity energie z obnovitelných zdrojů.

Švýcaři sází na větrné a solární elektrárny. Elektrárna Mühleberg měla podle původního plánu sloužit až do roku 2022. Počítalo se dokonce s výstavbou nového bloku, ta už se ale neuskuteční.

Stavba jaderného reaktoru trvala celé čtyři roky, teď podle informací zveřejněných elektrárnou Mühleberg bude dalších 15 let rozebírán. K demolici chce vlastník elektrárny BKW Energie využít stávající zaměstnance, které kvůli tomu přeškolí. Ačkoliv si mnoho zaměstnanců práci udrží, zavření provozu přesto znamená, že další stovky o místo přijdou.

Z elektrárny zůstane kolem 5 000 tun jaderného odpadu, z toho zhruba sto tun je vysoce radioaktivních. Tisíce tun materiálu budou nyní zkontrolovány a roztříděny. Vše bude rozděleno do tří skupin: na radioaktivní odpad, na materiál, který musí být dekontaminován, a na čistý, recyklovatelný materiál.

Dokud nebude možné prokázat, že místo už nemůže být radioaktivním zdrojem nebezpečným svému okolí, bude demontáž pod dohledem Federálního inspektorátu jaderné bezpečnosti.

Budovy, které během následujících let nebudou využívány, plánují vlastníci zbořit mezi lety 2030 až 2034.

40 procent elektřiny vyrobené ve Švýcarsku dosud pocházelo právě z jádra. Zemi zbývají ještě čtyři funkční reaktory, i s těmi se ale hodlá v příštích letech rozloučit.

Od roku 2050 má být pak Švýcarsko kompletně bez jaderné energetiky – přeorientuje se na nové technologie a obnovitelné zdroje.

Švýcaři tak zvolili jinou cestu než Česko, které jadernou energii podporuje a namísto rušení elektráren plánuje výstavbu nového bloku v Dukovanech.

Tento přístup se však nezdá sousednímu Rakousku a také Lucembursku. Plánují, že v Bruselu zablokují usnesení, díky kterému by mohly členské státy Evropské unie čerpat finanční podporu na stavbu jaderných elektráren. Rakousko je dlouhodobým kritikem jaderné energetiky, kterou naopak Česko pokládá za čistý zdroj a klíč pro cestu k uhlíkové neutralitě.

Evropská unie by podle mnohých států bloku měla do roku 2050 dosáhnout klimatické neutrality.

Reklama

Související témata:

Doporučované