Hlavní obsah

Švýcaři v referendu rozhodli: jaderných elektráren bude ubývat

Švýcaři si v referendu schválili nový energetický zákon.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

V nedělním referendu si Švýcaři schválili zákon, který zamezuje stavbě nových jaderných elektráren.

Článek

Podle konečných výsledků příslušný vládní návrh zákona o nové energetické strategii do roku 2050 podpořilo 58,2 procenta hlasujících. Informovala o tom rozhlasová a televizní stanice RSF.

Existující jaderné elektrárny budou moci zůstat v provozu, dokud budou bezpečné. V zemi je jich nyní pět, první z nich se má uzavírat v roce 2019. Zákon má vstoupit v platnost na počátku roku 2019.

Nový energetický zákon také zpřísní normy pro emise oxidu uhličitého u aut nebo zvýší podporu obnovitelných zdrojů energie. Téměř šedesát procent elektrické energie ve Švýcarsku pochází právě z obnovitelných zdrojů, zejména z vody.

Kritici zákona varují, že se novinky domácnostem velmi prodraží, a to až na 3200 švýcarských franků ročně (77 tisíc korun), a země se stane závislá na dovozu elektřiny. Ministryně pro energetiku Doris Leuthardová ale toto tvrzení odmítá. Podle ní jsou odhady přehnané, nová opatření prý přijdou každou domácnost na 40 švýcarských franků za rok.

Referenda se zúčastnila méně než polovina oprávněných voličů. Možnost hlasovat mělo 5,3 milionu lidí. RSF dnes uvedla, že zákon podpořilo 1 321 900 hlasujících, zatímco 949 200 občanů bylo proti.

Reklama

Související témata:

Doporučované