Hlavní obsah

Syn britské stínové ministryně byl usvědčen z držení drog, přesto ho stále zaměstnává ve vládní kanceláři

Labouristka Kate Osamorová, matka odsouzeného za ilegální držení drog.

Reklama

Členka stínového kabinetu Kate Osamorová stále zaměstnává svého syna Ishmaela jako nejvyššího úředníka komunikace ve vládní kanceláři i poté, co byl odsouzen za ilegální držení drog. Tato pozice má roční plat v přepočtu až milion korun. Po odhalení Ishmael rezignoval alespoň z postu radního městského obvodu Londýna.

Článek

Syn labouristické poslankyně a zároveň stínové ministryně pro mezinárodní rozvoj Kate Osamorové rezignoval jako radní londýnského obvodu Haringey. Stalo se tak poté, co byl usvědčen z držení drog první třídy. V úmyslu je měl dále nabízet.

Osamor se přiznal, že vlastnil drogy za 2 500 liber (73 tisíc korun). Podle deníku Bournemouth Echo měl Osamor v úmyslu drogy nabízet během akce Dorset’s Bestival v roce 2017. Policisté u něj našli kokain, extázi, ketamin a marihuanu. Soud Osamorovi vyměřil dvouměsíční trest v podobě veřejných prací a 20 dní odvykací kůry.

„S velkou lítostí podávám výpověď jako radní, a to s okamžitou platností. Věřím, že pochopíte důvod mé rezignace,“ oznámil Ishmael Osamor ve svém prohlášení. Zároveň se omluvil svým kolegům. „Tímto bych chtěl využít situace a omluvit se radě, svým kolegům a místním obyvatelům za nevítanou pozornost, kterou můj případ přinesl do Haringey.”

I nadále je však Osamor veden jako nejvyšší úředník komunikace ve vládní kanceláři jeho matky. Podle údajů uvedených na serveru Independent Parliamentary Standards Authority, uskupení monitorující výdaje členů Dolní sněmovny Spojeného království, měla jeho pozice plat ve výši 30 až 35 tisíc liber za rok 2016/2017. V přepočtu tedy až milion korun českých.

Britská televize Sky News se neúspěšně snažila získat vyjádření jak poslankyně Osamorové, tak další reakci jejího syna.

Bývalý předseda výboru pro standardy veřejného života Alistair Graham Osamorové řekl, že by měla svého syna propustit. „Očividně to není člověk, který by měl pracovat v parlamentu,” sdělil deníku The Times. „Obzvláště kvůli takovýmto okolnostem se parlament těší špatné reputaci. Očekával bych, že poslanec podnikne okamžité kroky k odstranění svého syna ze mzdové pásky.”

Předseda rady Joseph Ejiofor vyjádřil „obavy a zklamání” poté, co mu Osamor sdělil, co se stalo. Ejifor podle Sky News dodal, že labouristé na své členy, obzvlášť s mandátem, kladou vysoká očekávání. „Osamor je stále odhodlán pracovat na zlepšení jeho komunity. Zároveň si je vědom, že jeho nedávné usvědčení mu aktuálně ztěžuje situaci. Uvědomuje si, že věci, jež děláte, někdy můžou ohrozit věci, kterých chcete dosáhnout,” řekl.

Reklama

Související témata:

Doporučované