Hlavní obsah

Syrská armáda ovládla všechny části Starého města v Aleppu

Video: Jaroslav Brousil

 

Reklama

Syrská armáda má nyní v rukou asi 75 % východní části Aleppa. Ovládnout chce celé město.

Článek

Syrská armáda ovládla všechny části Starého města v Aleppu, které dosud kontrolovala opozice. V bojích bylo zabito nejméně 15 lidí včetně dětí. Oznámila to dnes organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR), která sídlí v Británii a o situaci v Sýrii má zprávy od svých informátorů. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že při útoku povstalců přišel o život jeden ruský vojenský poradce.

Po těžkých nočních bojích ve Starém městě má vojsko nyní v rukou také sousední čtvrti Báb Hadíd a Aqjúl. Armáda začala postupovat do historického centra v úterý. Vojsku a jeho spojencům se v minulých dnech podařilo vybojovat už dvě třetiny původně povstaleckých částí velkoměsta, tvrdí agentura Reuters.

Z východní části města podle SOHR od poloviny listopadu kvůli prudkým bojům odešlo na 80 000 lidí. Ve městě je stále nedostatek potravin pro civilisty a kvůli bombardování nefungují žádné nemocnice.

Východ byl od roku 2012 v rukou oponentů Damašku, vláda kontrolovala zbytek. V minulých dnech se armádě podařilo vybojovat nejprve povstalecké čtvrti na severovýchodě Aleppa, odkud pak postupovala dále na jih. Ramí Abdar Rahmán ze SOHR řekl, že pokud padne čtvrť Šaar v centru, budou povstalci vytlačeni na jihovýchod města.

Představitel jedné z povstaleckých skupin agentuře Reuters sdělil, že armádní jednotky mají v rukou jen část Starého města, ne celé. Povstalci ale opustili své pozice v blízkosti historicky cenné Umajjovské mešity. Syrská armáda agentuře Reuters potvrdila, že jednotky jsou ve Starém městě.

Rusko jako spojenec Damašku hodlalo jednat s USA o dalším postupu, ale rozhovory, jež měly tento týden začít v Ženevě, byly zrušeny. Cílem bylo přinutit rebely odejít z východních čtvrtí, ale jejich velitelé to předem odmítli. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že při povstaleckém bombardování zahynul plukovník ruské armády, který působil v Aleppu jako vojenský poradce. Posmrtně mu bude uděleno vojenské vyznamenání.

Reklama

Související témata:

Doporučované