Hlavní obsah

Syrští povstalci v Idlibu sestřelili ruský letoun. Pilota, který se katapultoval, zabili

Syrští povstalci sestřelili ruský letounVideo: AP

 

Reklama

Syrští rebelové sestřelili na severozápadě země ruský bojový letoun. Pilota, který se katapultoval, na zemi zabili.

Článek

Syrští rebelové v sobotu na severozápadě Sýrie sestřelili ruský bojový letoun Su-25. Potvrdilo to i ruské ministerstvo obrany. Pilota, který se katapultoval, ozbrojenci zabili, uvedlo ministerstvo.

Původní zprávy hovořily o tom, že pilot byl zajat. Jeden z rebelů řekl agentuře AP, že pilot byl zastřelen, protože kladl odpor a začal po povstalcích střílet.

Incident se podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) stal v provincii Idlib, která je jednou z posledních bašt opozice proti vládě syrského prezidenta Bašára Asada. Rusko v posledních měsících zesílilo nálety v Idlibu s cílem pomoci syrské armádě proniknout hlouběji do této provincie.

Ministerstvo obrany v Moskvě také informovalo, že Rusko společně s Tureckem podnikají opatření, aby tělo zabitého ruského pilota bylo převezeno do Ruska.

Rusko zahájilo letecké údery v Sýrii v září 2015. O pomoc Moskvu požádal syrský prezident Asad, s nímž má ruský prezident Vladimir Putin dobré vztahy. Loni v prosinci ruský prezident nařídil postupné stažení ruských sil ze Sýrie. Podle říjnové zprávy ruského ministerstva obrany v Sýrii zahynulo asi 40 ruských vojáků.

Reklama

Doporučované