Hlavní obsah

Laboratorní testy poprvé prokázaly, že za chemickými útoky na civilisty stojí syrská vláda

Za použití chemických zbraní v Sýrii může vláda Bašára Asada.Video: Reuters

 

Reklama

Výsledky laboratorních testů vůbec poprvé prokázaly spojitost mezi syrskými chemickými zbraněmi a největším chemickým útokem spáchaným za syrské občanské války s pomocí nervového plynu sarin v roce 2013.

Článek

Laboratoře, které využívá Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), srovnaly vzorky odebrané pracovníky OSN v Ghútě u Damašku po srpnovém útoku v roce 2013 s chemikáliemi, které Damašek odevzdal ke zničení v roce 2014. Při útoku v Ghútě po zasažení sarinem zemřelo několik set osob. USA tehdy začaly připravovat odvetný útok, ale Damašek na návrh Ruska souhlasil s tím, že nechá svůj chemický arzenál zničit, a odvetě se tím vyhnul.

Laboratorní testy podle zdrojů Reuters odhalily shodu mezi vzorky z Ghúty a z míst, kde byly spáchány další dva útoky s pomocí nervového plynu. Jde o Chán Asal v provincii Aleppo a Chán Šajchún v Idlibu. První z nich byl terčem útoku v roce 2013 a zahynulo tam přes 20 lidí, druhý byl napaden loni a o život přišlo na 80 osob.

„Srovnali jsme Chán Šajchún, Chán Asal a Ghútu. Ve všech třech případech jsme našli shodu,” uvedl zdroj, jehož jméno agentura Reuters neuvedla.

OPCW loni ve své zprávě uvedla, že za útok v Chán Šajchúnu nese odpovědnost syrská vláda. S tím nesouhlasilo Rusko jako spojenec syrské vlády a zablokovalo v OSN rezoluci o prodloužení mise, která chemické útoky v Sýrii vyšetřovala.

Podle Reuters laboratorní důkaz o shodě vzorků posílí tvrzení USA, Británie a dalších západních států, podle nichž má vláda syrského prezidenta Bašára Asada stále k dispozici zakázané zbraně a pořád je používá, čímž porušuje rezoluce Rady bezpečnosti OSN a konvenci o zákazu chemických zbraní.

Sýrie opakovaně popřela, že její armáda v bojích používá chemické zbraně, a chemické útoky připsala povstalcům. Moskva se snaží zpochybnit správnost závěrů vyšetřování a někteří ruští představitelé tvrdí, že útoky byly zinscenovány s cílem zdiskreditovat syrskou vládu.

Reklama

Doporučované