Hlavní obsah

Asadův režim chystá další chemický útok, tvrdí USA a varují: Zaplatíte vysokou cenu

USA varuje Asada, že zaplatí "vysokou cenu", pokud znovu použije chemické zbraněVideo: Reuters, AP, Ruptly

 

Reklama

Bílý dům podezírá Sýrii z příprav dalšího chemického útoku. Pokud by k užití chemického arzenálu opravdu došlo, zaplatí prezident Bašár Asad „vysokou cenu".

Článek

Syrský režim prezidenta Bašára Asada možná chystá další velký útok chemickými zbraněmi podobný tomu, který provedl na počátku dubna v Chán Šajchúnu. V prohlášení to uvedl Bílý dům, jenž zároveň Asada a jeho armádu před provedením chemického útoku důrazně varoval.

Spojené státy zaznamenaly „potenciální přípravy" dalšího chemického útoku, který by mohl vyústit v „masovou vraždu civilistů, včetně nevinných dětí", stojí v prohlášení Bílého domu. Přípravy se podle něj podobají těm z doby před chemickým útokem v Chán Šajchúnu, při kterém 4. dubna letošního roku zahynulo přes osm desítek lidí a stovky dalších utrpěly zranění.

Washington Asada a jeho armádu varoval, že „zaplatí vysokou cenu", pokud skutečně provedou chemický útok.

Spojené státy v dubnu v reakci na chemický útok v Chán Šajchúnu ostřelovaly na pokyn prezidenta Donalda Trumpa leteckou základnu Šajrát nedaleko Homsu. Rusko to tehdy stejně jako Írán a Sýrie označilo za „akt agrese, který hrubě porušuje mezinárodní právo a chartu OSN".

Více než šestiletá válka v Sýrii si vyžádala kolem 400 000 obětí, miliony lidí musely uprchnout ze svých domovů.

Reklama

Související témata:

Doporučované