Hlavní obsah

SŽDC dostala pokutu za kácení stromů u kolejí. Nařizuje nám to zákon, oponuje

SŽDC nesmí plošně kácet, tvrdí ředitel České inspekce životního prostředí.Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Správa železniční dopravní cesty dostala za kácení pokutu dva miliony korun. Stejnou částku musí zaplatit další dvě firmy.

Článek

Česká inspekce životního prostředí za minulý rok uložila pokuty za více než 113 milionů korun. Nejvyšší z nich, dva miliony korun, dostaly tři velké společnosti. Jednou z nich je Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), jež pokutu obdržela za nepovolené kácení stromů.

„Česká inspekce životního prostředí je orgán, který kontroluje dodržování zákona o ochraně přírody a krajiny. Podle něj si SŽDC počíná nezákonně, protože kácí plošně a bez jakéhokoliv výběru těch stromů,” uvedl dnes ředitel inspekce Erik Geuss v rámci zveřejnění výroční zprávy.

Podle té SŽDC nepovoleně nebo neohlášeně vykácela 1043 dřevin. Nejedná se pak o její první prohřešek. Z pohledu České inspekce životního prostředí byla SŽDC kvůli nepovolenému kácení sankcionována již v letech 2015 a 2016 a nadále v porušování pokračuje. „SŽDC zákon o ochraně přírody a krajiny dlouhodobě obchází, protože za nadřazený považuje zákon o dráze,“ dodal Geuss. Ten zároveň uvedl, že prohřešek pochází již z roku 2016, nyní však pokuta nabyla právní moci.

S výkladem České inspekce životního prostředí nesouhlasí mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiáš. Podle něj sice pokuta skutečně byla za nedodržování zákona o krajině a životním prostředí, v současnosti však podle něj již SŽDC zákon neporušuje. „Díky novelizaci, jež vznikla v minulém roce, nemusíme nahlašovat předem kácení stromů, které leží v ochranném pásmu. Nahlásit pak tuto skutečnost musíme do 15 dnů po jejich vykácení,” uvedl Illiáš. Podle něj je třeba udržovat ochranné pásmo kvůli bezpečnosti provozu na tratích.

Pokutu dva miliony korun musí platit i další firmy

Stejnou výši pokuty jako SŽDC dostala také firma Klio za vypouštění nedostatečně vyčištěných vod do Zličínského potoka. „Pro společnost Klio to nebyla jen otázka roku 2017, potýkali jsme se s tím i v předchozích letech,” uvedl ředitel Oblastního inspektorátu Praha Václav Beroušek.

Dva miliony musí zaplatit také společnost Lagron, která nezalesnila deset hektarů holin po těžbě dřeva na Ústecku. Pokutu pak vyměřili inspektoři také podnikateli Jiřímu Čížkovi, který kvůli nedostatečné péči o lesní pozemky umožnil vznik holin, a musí tak zaplatit 1,9 milionu korun.

Další vysoké pokuty se týkají především nakládání s odpady, znečišťování ovzduší a odběru podzemní vody.

Reklama

Doporučované