Hlavní obsah

Tabáková jednička kupuje farmaceutického obra. Protože se zbavuje cigaret

Akvizice společnosti Fertin Pharma je pro Philip Morris významná na cestě k budoucnosti bez kouře (ilustrační fotografie).

Reklama

aktualizováno •

Společnost Philip Morris International oznámila dohodu o převzetí společnosti Fertin Pharma. Jeden globální lídr tak přebírá jinou jedničku na trhu. Souvisí to s budoucností světové tabákové jedničky bez kouře.

Článek

Největšího výrobce cigaret čeká akce „Kulový blesk“, a to i v Česku. Firma pokračuje v plánech postupně zcela zrušit výrobu cigaret a přejít na produkci bezdýmných alternativ, mezi které patří zařízení na zahřívaný tabák IQOS. Znamená to ale obrovské investice i zvýšení výrobní plochy, protože výroba cigaret se od výroby pro IQOS výrazně liší.

Společnost Philip Morris International teď oznámila, že uzavřela dohodu o akvizici společnosti Fertin Pharma, která je pro změnu světovým lídrem ve vývoji a výrobě inovativních farmaceutických a zdravotnických produktů užívaných ústně. Hodnota společnosti Fertin Pharma dosahuje přibližně 5,1 miliardy dánských korun. To je v přepočtu zhruba 17,6 miliardy korun.

Není to jediná podobná akvizice tento týden. Philip Morris v pátek odpoledne oznámil, že za 1,05 miliardy liber (31,5 miliardy Kč) britskou farmaceutickou firmu Vectura. Vectura se zaměřuje na inhalační terapie, vyrábí 13 léků, které se inhalují.

Akvizice přibližují společnost k cíli, aby do roku 2025 prodej bezdýmných výrobků utvářel více než polovinu celkových tržeb z jejího podnikání, a zároveň vytváří příležitost pro další růst tabákového lídra světového trhu mimo oblast nikotinu.

Philip Morris

Světová tabáková jednička. Dvojkou je British American Tobacco.

Působí s IQOS (výrobky bez dýmu) na 66 trzích.

Hospodaření v Česku:

Čistý zisk: 3,5 miliardy korun (meziročně poklesl o 12,3 procenta, o půl miliardy korun).

Tržby bez spotřební daně a DPH: 17,9 miliardy korun (meziročně stouply o 4,6 procenta).

Hospodaření ve světě:

Obrat: 28,7 mld. USD (pokles oproti 2019 o 3,7 %)

Zisk: 8,6 mld. USD (zvýšení oproti 2019 o 11 %)

Zdroj: PM

Spojení se společností Fertin

„Obě společnosti, PMI i Fertin, sdílejí zaměření na vědu a inovace, které mají zákazníkům zlepšit život. Proto jsem rád, že se nám podařilo dosáhnout dohody. Různorodé portfolio technologií, byznysový model společnosti Fertin a odborné znalosti na světové úrovni obohatí naše inovace a posílí schopnost rychleji rozšiřovat naše portfolio v oblasti orálních výrobků,“ řekl Jacek Olczak, generální ředitel Philip Morris International s tím, že prodej bezdýmných výrobků má díky tomu pomoci dosáhnout na tržby ve výši nejméně jedné miliardy amerických dolarů z produktů, které nejsou na bázi nikotinu.

Co získává PM akvizicí Fertin Pharma

- Významné know-how v oblasti vývoje, složení a komercializace současných a budoucích bezdýmných výrobků – včetně schopnosti se prosadit v rychle rostoucí kategorii pokročilých orálních výrobků, jako jsou nikotinové sáčky a pastilky.

- Přístup k řadě perspektivních technologií výroby rostlinných přípravků, dalších výrobků pro péči o zdraví a wellness, včetně volně prodejných řešení a doplňků stravy ke zlepšení kvality života v oblasti spánku, energie, zklidnění a koncentrace.

- Nadále bude rozvíjet svoji platformu pro výzkum a vývoj, posilovat výrobní zkušenosti v oblasti nikotinových výrobků i mimo ni, a to za přispění schopností a kvalifikace zaměstnanců společnosti Fertin, včetně jejích 80 vědeckých pracovníků.

- Zrychlí proces naplnění klíčových priorit v oblasti udržitelnosti.

Zdroj: PMI

Společnost Philip Morris předpokládá, že akvizice nebude mít významný dopad na výši upraveného zředěného zisku na akcii (EPS) za celý rok 2021.

Farmaceutický lídr ve svém oboru si spojení obou gigantů také pochvaluje. S novým vlastníkem bude mít podle něj firma vyvíjející žvýkačky, kapsle a další výrobky podávané ústně, včetně nikotinu, možnost růst.

„Ve Philip Morris International jsme našli nového vlastníka a partnera oddaného vědě, který sdílí naši vizi a umožní společnosti další a rychlejší rozvoj,“ uvedl k akvizici převyšující 17 a půl miliardy českých korun Peter Halling, generální ředitel společnosti Fertin Pharma.

Kdo je Fertin Pharma

- Soukromá společnost s více než 850 zaměstnanci, která působí v Dánsku, Kanadě a Indii.

- Specialista na vývoj, výzkum a výrobu žvýkaček, kapslí, tekutých tablet a dalších pevných systémů používaných k ústnímu podávání účinných látek, včetně nikotinu.

- Přední výrobce náhradní nikotinové terapie (NRT).

- V roce 2020 dosáhla společnost čistého zisku ve výši 1,1 miliardy DKK (přibližně 3,8 miliardy CZK).

- Vlastníkem je globální investiční organizace EQT a společnost Bagger-Sørensen & Co.

- Po dokončení akvizice se stane dceřinou společností plně vlastněnou PMI. Philip Morris International Inc. bude transakci financovat ze stávající hotovosti.

Dokončení transakce světová tabáková jednička očekává ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku, pokud bude schválena regulačními orgány.

Reklama

Doporučované