Hlavní obsah

Tábor pro tisíce uprchlíků na severu Paříže končí. Nová místa všichni nenajdou

 

Reklama

Mnoho uprchlíků do Paříže přijelo po zničení tábora v Calais.

Článek

Pařížské úřady začaly dnes ráno vyklízet nelegální uprchlický tábor, který leží u stanice metra Stalingrad. V něm přebývá přibližně tři tisíce uprchlíků.

Většina z nich sem přišla po konci tábora v Calais, který nechaly francouzské úřady zdemolovat minulý týden.

Na uprchlíky stanující v Paříži si stěžovali obyvatelé francouzské metropole. K nim se později přidal i prezident François Hollande, který prohlásil, že tábor v pařížských ulicích nebude tolerovat a požadoval jeho likvidaci: „Provedeme stejnou operaci jako v Calais,” uvedl.

Ministr vnitra Bernard Cazeneuve plánuje provizorní tábor zničit do konce tohoto týdne a během dneška z něj všichni uprchlíci mají být evakuováni do migrantských center ve Francii. Pro ně zatím přijelo 80 autobusů.

V táboře v Paříži je asi 3000 uprchlíků.

Na místě je přibližně 600 policistů. Buldozery ničí řadu stanů, které stojí na chodnících. Vyklízení však podle mluvčího pařížské prefektury zatím probíhá hladce. „Lidé nám tu pomáhají. Přináší nám jídlo a oblečení,” popsal somálský migrant, který dříve strávil dva roky v Dánsku, kde podle něj lidé tolik vstřícní k uprchlíkům nebyli.

Stovky uprchlíků ve středu demonstrovaly za slušné bydlení, které jim po zrušení tábora slíbil francouzský premiér. Je téměř jasné, že na všechny se nedostane. Starostka Paříže Anne Hidalgová má v plánu postavit v Paříži dva dočasné areály, které by měly ubytovat tisícovku uprchlíků. Chce ale, aby uprchlíci z Paříže našli domov přednostně někde jinde. Situaci zkomplikovala i britská premiérka Theresa Mayová, která odmítla přijmout 1500 migrantů.

Obavy z toho, co bude po opuštění tábora u pařížské zastávky, pociťuje i Naviid, migrant z Afghánistánu: „Není dostatek místa pro nás všechny.”

Vyklízení uprchlického tábora v Paříži

Reklama

Související témata:

Doporučované