Hlavní obsah

Tábory pro Ujgury v Číně. Hedvábná stezka by mohla ukrývat ještě mnoho artefaktů. Bělorus zastřelený při Euromajdanu je na Ukrajině za hrdinu, doma ho mají za zrádce

O čínských táborech pro Ujgury, o Hedvábné stezce a o příběhu muže, který je na Ukrajině za hrdinu a v Bělorusku za zrádce.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

V první reportáži a rozhovoru se zaměříme na to, že čínská vláda zorganizovala pro zahraniční novináře možnost prohlédnout si svá „odborné vzdělávací centra” ve své západní provincii Xinjiang, a to poté, co se začalo objevovat mnoho zpráv o masovém zatýkání a perzekuci především Ujgurů, etnických Kazachů a dalších zdejších minorit.

„Takovéhle návštěvy známe i z minulosti”, říká americký novinář a spisovatel Ethan Gutmann. Víte, že do Terezína přijel Červený kříž, když byl řízen nacisty, aby se podíval, jak se tam daří židovským dětem? A o tomhle městě tehdy konstatoval, že to je hezký rekreační kemp, hezké rekreační centrum. Jaké přípravy a trénink tomu musel předcházet? A to, co jsme mohli vidět v táborech pro Ujgury, je něco podobného”, říká autor knihy Jatka, která přináší důkazy o masovém vraždění čínských minorit kvůli jejich orgánům.

Připomene se i Euromajdan. Michail Žyzneuski je na Ukrajině hrdinou. Byl zastřelen v roce 2014 v Kyjevě během tzv. Euromajdanu. Díky měsícům demonstrací byla tehdy proruská ukrajinská vláda svržena. V Kyjevě mu byl dokonce odhalen památník s jeho jménem. Ale v jeho rodném městě Homiel v Bělorusku se věci mají jinak. Jeho hrob tu byl dokonce dvakrát poničen. „Na stromě tady visel nápis: „Ne fašistům“ s pentagramem. Na jeho hrobě sprejem počmárali státní znaky Běloruska a Ukrajiny,” popisuje jeho sestra.

Poslední reportáž bude o Hedvábné stezce, která byla podle expertů jedním z prvních pokusů globalizovat svět. Tyto obchodní cesty spojily Čínu s Evropou už v prvním století před Kristem. Po více než tisíc let se tu setkávaly světové kultury a regiony a dělily se zde o své tradice a zvyky.

Archeologové se shodují, že je o těchto místech jen velmi málo informací. Tash Rabat leží třeba ve výšce 3200 metrů. Obrovská budova má 30 pokojů a pět metrů vysokou halu. Proč ale byla vůbec postavena?

Pořad Svět bez obalu můžete sledovat v premiéře na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované