Hlavní obsah

Tady bude Česko soudit ruského hackera. Pro jistotu přímo ve vězeňské cele

Případ hackera Nikulina. Soud bude rozhodovat o jeho vydání: do Ruska, nebo do USA.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Naprosto výjimečně se soud kvůli ruskému hackerovi přesune do budovy věznice na Pankráci. Panují obavy z jeho likvidace, nebo naopak útěku.

Článek

Mimořádně přísná bezpečnostní opatření nařídil Městský soud v Praze v souvislosti s ruským hackerem Jevgenijem Nikulinem. Toho zadržela česká policie 10. října loňského roku v Praze na základě zatykače vydaného Interpolem na žádost USA.

Spojené státy Nikulina viní z rozsáhlých hackerských útoků na sociální sítě. Jde především o útok na síť Linked In v roce 2012. Proto také USA po Nikulinově zatčení požádaly Českou republiku o jeho vydání.

Stejnou žádost ale vzápětí podalo také Rusko, které chce vydání Nikulina do USA zabránit.

Obě žádosti najednou projedná Městský soud v Praze 11. května. Ale jednání se nebude konat v soudní budově. Naprosto výjimečně se soud přesune do budovy věznice na Pankráci.

„Ty důvody jsou především bezpečnostní. Jednání v budově věznice zákon soudu umožňuje, takže jsme této možnosti využili," řekla mluvčí soudu Markéta Puci.

Dva důvody: útěk, nebo vražda

Hlavní důvody k obavám mohou být dva. Buď může mít soud obavy z toho, že by chtěl někdo Nikulina umlčet, tedy zavraždit, nebo mohou existovat obavy z jeho únosu. Pokud by se jednání konalo v soudní budově, riskantní by z tohoto pohledu mohl být Nikulinův převoz z Pankráce do Spálené ulice v centru metropole. Když se ale jednání uskuteční na Pankráci, Nikulin vůbec neopustí zdi věznice.

Ve věci vydání Nikulina bude mít poslední slovo ministr spravedlnosti. Pokud by soud umožnil vydání do USA i do Ruska, bude právě na ministrovi, kam hackera pošle.

Reklama

Související témata:

Doporučované