Hlavní obsah

Exkluzivní záběry z Dubaje: Tady Češi změní vzduch na vodu a písek na úrodnou půdu

Podívejte se na reportáž z Dubaje, jak teď vypadá rozestavěný český pavilon.Video: Šimon Trantina, Seznam Zprávy

 

Reklama

Světová výstava Expo v Dubaji začne v říjnu. Česká republika tam bude mít vlastní pavilon – natáčeli jsme, jak to tam teď vypadá a co a jak tam bude fungovat.

Článek

„Lákat návštěvníky bude hlavně jednotka SAWER, která změní poušť v oázu,“ řekl Jiří Potužník, koordinátor české účasti na Expu.

Celý pavilon České republiky se ponese v tomto duchu. Bude totiž zastupovat udržitelnost, spolu s mobilitou a příležitostí jeden ze tří fenoménů, které si Expo 2020 zvolilo za témata.

Jiří Potužník nás provedl po rozestavěném pavilonu.Video: Šimon Trantina

SAWER (Solar Air Water Resource) bude jádrem pavilonu. Je to systém, který vyvinuli vědci z Akademie věd a ČVUT. První z jeho možností uvidí návštěvníci ještě před tím, než vejdou. Před pavilonem totiž na místě, kde je teď jenom pouštní písek, porostou různé rostliny.

„Ty samozřejmě neporostou v suchém písku, který tady je. Ten písek nemá žádné živiny ani organickou hmotu a neumí zadržovat vodu, musíme ho obohatit,“ říká docent Miroslav Vosátka z ČVUT. K obohacení písku je potřeba složitý systém, který využívá mechanismů jako třeba fotobioreaktor.

Foto: Expo 2020 ČR

Vizualizace českého pavilonu na Expu a proměny pouštního písku v úrodnou půdu.

Mechanismy pomáhají písek obohatit mikrořasami, houbami nebo bakteriemi potřebnými k tomu, aby se z vyprahlého písku stala úrodná půda.

„Vytvoří se vrstva, která dokáže zadržovat živiny a vodu. Jsme schopni pěstovat obiloviny jako třeba čirok, pak papriky, rajčata nebo pórek,“ přibližuje Miroslav Vosátka proces, který vědci už otestovali.

Miroslav Vosátka vysvětluje, jak funguje přeměna vzduchu na vodu a písku na úrodnou půdu.Video: Šimon Trantina

Uprostřed přízemní části pavilonu pak bude k vidění pramen vody, který SAWER vytvoří ze vzduchu s pomocí solární energie. K vidění bude také samotný SAWER – jak v přízemí, tak v podzemí pod zahradou, kde půjde pozorovat proces přeměny půdy na úrodnou.

Kromě SAWERu, jiných systémů nebo okrasných exponátů, jako je třeba zlatý déšť od firmy Lasvit, bude v pavilonu i restaurace se zahrádkou.

Foto: czexpo.com

Takto bude český pavilon vypadat po dokončení.

„Otázka je, jestli nás ho nechají s ohledem na místní kulturu čepovat venku, ale české pivo v pavilonu bude,“ dodává Jiří Potužník.

V tuto chvíli je český pavilon jenom rozestavěná konstrukce uprostřed zatím nedokončeného areálu Expa, který je velký asi čtyři a půl kilometru čtverečních. Výstava začne v říjnu, vstupenky se dají koupit už teď. Denní vstup na osobu vyjde na 750 korun.

Reklama

Doporučované