Hlavní obsah

Tady chceme stavět přehrady, oznámil Toman. Nejvíc jich má být na Moravě

Hladina podzemních vod každoročně klesá, vysvětluje ministr Toman nutnost stavby přehrad.

Reklama

Nejrozsáhlejší má být přehrada Záhorovice na Zlínsku a největší obsah má mít přehrada v Bělkovicích na Olomoucku.

Článek

Ministerstvo zemědělství představilo 31 míst, která by chtělo chránit pro budoucí vodní nádrže. Souhlasili s nimi starostové tamních obcí, uvedl již dříve ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). V současnosti je v tzv. generelu lokalit pro akumulaci povrchových vod (LAPV) 65 míst.

Na seznam všech plánovaných přehrad se podívejte v galerii:

+8

Ministerstvo loni původně předložilo návrh na rozšíření lokalit o 49, na podzim se snížil jejich počet o dvě, vypadly Vilémov na Jizeře a Stodůlky na Křemelné. Na hájených územích se nesmějí mimo jiné stavět dopravní koridory nebo průmyslová a energetická zařízení, která by mohla narušit geologické poměry daného místa. Návrh se podle Tomana projednával s krajskými úřady a se 123 obcemi, jejichž katastrální území by bylo hájením dotčeno.

Kraje a 90 obcí souhlasily s navýšením generelu o 31 míst. Ministerstvo životního prostředí podle informací z minulého týdne ale kývlo jenom na tři oblasti. „Nejde o místa, kde bychom zítra začali stavět přehrady, ale musíme je chránit pro omezení vodních zdrojů pro budoucnost,“ dodal ministr.

V územně plánovací dokumentaci jsou tyto oblasti označeny jako „územní rezerva“, což znamená, že toto území teprve bude ověřeno pro účel budoucího využití. Tato územní rezerva podle ministerstva neomezuje stávající činnosti, například umožňuje dočasné stavby s horizontem jejich životnosti zhruba 50 let nebo stavby, jejichž případné vykoupení a odstranění nebude extrémně finančně a technicky náročné.

Stát se nyní zabývá stavbou šesti přehrad – Senomat, Šanova a Kryr ve středních Čechách a na Ústecku, dále pak Nových Heřminov na Bruntálsku, Skaličky na Bečvě a Vlachovic ve Zlínském kraji.

Reklama

Související témata:

Doporučované