Hlavní obsah

Abychom měli co pít. Na zajištění vody pro Česko se hledá 20 miliard

Foto: Michaela Rambousková

Aby voda z kohoutku tekla i v suchých letech, má zajistit 20 miliard, které chce ministerstvo zemědělství investovat do vodárenských soustav.

Reklama

Zhruba 20 miliard na zajištění zásobování Čechů pitnou vodou musí v nadcházejících letech sehnat ministerstvo zemědělství. Investice do vodárenských soustav podle resortu ve stínu koronakrize a s ní spojeného šetření nezapadnou.

Článek

Miliardy hodlá v nadcházejících letech investovat ministerstvo zemědělství do vodárenských soustav, které by i při přetrvávajícím suchu a problémech s podzemní i povrchovou vodou měly zajistit zásobování měst a obcí vodou. I přes krizi způsobenou koronavirem, kvůli které budou muset všechny resorty šetřit, ministerstvo slibuje, že plánovaných 20 miliard korun poskytne. Zatím však má k dispozici jen zhruba půl miliardy.

„Řešení sucha zůstává i nadále jednou z priorit ministerstva i vlády a osekání těchto investic neplánujeme,“ říká mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Že koronavirus investice do vodárenství nezbrzdil, potvrzuje Pavel Loskot z Vodovodů a kanalizací Hradec Králové, které mají připravených projektů proti suchu hned několik. „Ministerstvo nás v polovině dubna vyzvalo k podání žádosti o dotaci na rozšíření výkonu a kapacity čističky vody na Orlici. Dodávky pitné vody jsou prioritní, takovéto projekty se kvůli epidemii nemohou zastavit, protože by to vytvořilo problém na třetí,“ říká.

V dalších letech chce východočeská vodárenská soustava posilovat akumulační prostory na pitnou vodu tak, aby i v případě přetrvávajícího sucha nebyl problém s dodávkami. „Tam jsme ale od ministerstev ještě neobdrželi výzvu k podání projektu,“ dodává Loskot.

Na letošní rok ministerstvo oznámilo projekty zhruba za 700 milionů korun, asi polovina z nich poputuje na posílení vodárenských soustav na severovýchod Čech, který patří k regionům nejvíce zasaženým suchem. Rozšíření výkonu královéhradecké úpravny vody z řeky Orlice počítá s tím, že místo 150 litrů za sekundu bude úpravna schopna vyprodukovat z řeky 250 litrů pitné vody.

I když jsou průtoky v řekách nízké a Orlice se na měřicí stanici v Týništi nad Orlicí stále pohybuje kolem minimálního průtoku, je podle Pavla Loskota využívání povrchových zdrojů vody stále aktuálnější. „Náš odběr zase není tak veliký, že by to ohrozilo živočichy v Orlici, i přes plánované navýšení kapacity. Musíme zanechávat minimální zůstatkový průtok a ještě je tam opravdu velká rezerva.“

Mluvčí ministerstva zemědělství potvrdil, že resort má na letos připravená opatření dostatek finančních prostředků. S financováním do dalších let, které by mělo šplhat ke 20 miliardám, prý také počítá. „Je třeba si uvědomit, že se nejedná o jednorázovou částku, ale jde o částku, kterou plánuje ministerstvo zemědělství vynaložit do roku 2030, a bude tedy rozložena v letech. Nejvíce bude záležet na připravenosti jednotlivých investorů,“ dodává Bílý.

Region Královéhradeckého a Pardubického kraje může být příkladem toho, jak propojené soustavy mají fungovat. V sušších letech už těží z toho, že soustavy se tam začaly propojovat už od konce 90. let minulého století.

„Díky propojení vodárenských soustav ani v tomto období nepociťujeme problémy nebo krizové situace. Jsme napojeni na více zdrojů, což je ohromná výhoda,“ říká mluvčí Královéhradecké provozní Veronika Bergerová. Vodárny v Hradci Králové jsou tak propojené s Náchodem, Pardubicemi a Chrudimí. Právě z Chrudimska využívá Hradec Králové vodu v létě, kdy má své vlastní zdroje omezené.

To potvrzuje i ministr Miroslav Toman (ČSSD), který chce miliardovými dotacemi dosáhnout podobného stavu jako na východě Čech po celé republice. „V České republice se sucho totiž projevuje místně, to znamená, že typickým problémem v suchém období je nedostatek vody v konkrétním území. Propojené vodárenské soustavy umožní tento krátkodobý výpadek nahradit vodou z jiného regionu,“ říká Toman.

Koncepci na boj se suchem si vláda nechala zpracovat před dvěma lety a právě z ní vyšla zhruba dvacetimiliardová investiční potřeba. Nejvíc by ministerstvo chtělo investovat do vodovodních soustav ve Středočeském kraji a na jihu Moravy a Čech.

Reklama

Související témata:

Doporučované