Hlavní obsah

Hygiena radí, myjte si ruce. Ale jak, když kvůli suchu není v obcích voda

Foto: Profimedia.cz

Obce hlásí problémy s vodou už během dubna. Situaci komplikuje i to, že lidé kvůli koronaviru zůstávají doma. (Ilustrační snímek)

Reklama

V obcích, které mají kvůli suchu potíže s vodou už během dubna, je každý bazén napuštěný pitnou vodou problém. Někteří starostové hlásí větší spotřebu vody i kvůli tomu, že lidé nejezdí do práce a zůstávají doma.

Článek

Už během dubna je situace s vodou kritická. Tak se dá shrnout reakce desítky oslovených obcí, které nejsou připojené na vodovody a musí se spoléhat na zásoby z vlastních zdrojů. Například v obci Bačalky došlo k nejhoršímu – někdo si napustil bazén a voda bude chybět několik dní.

Vědci z projektu InterSucho v tomto týdnu varovali, že několik posledních roků v Česku představuje nejsušší epizodu za 500 let.

Starostové dodávají, že kritické situaci nepomáhá ani šířící se koronavirus a s ním spojená mimořádná opatření. Jednoduše proto, že jsou lidé zavření doma a nechodí do práce a do škol a zvyšuje se tak jejich spotřeba vody v obci.

„Je pravda, že děti a lidé jsou víc doma,“ říká Jan Sedláček, starosta obce Křižánky a místopředseda Sdružení místních samospráv.

Podle něj se to děje v době, kdy je pro obce největší strašák, že voda dojde.

Problém hlásí například Lešany na Benešovsku. Obec vodu čerpá z vlastních vrtů. Jeden tento zdroj podle starosty Františka Ludvíka už úplně vyschl.

„Úbytek vody je markantní,“ popisuje starosta Ludvík. Situace je podle něho kritická zejména v části obce Břežany, kde v posledních letech zažili stavební boom a kde teď kvůli nouzovému stavu lidé zůstávají doma. „Břežany mají nátok 40 kubíků vody denně a spotřebují 50 kubíků,“ líčí starosta.

Od 1. května tak musel starosta vyhlásit opatření obecné povahy, které omezuje spotřebu vody. „Nevidím léto vůbec dobře,“ dodává starosta Lešan, který věří, že obci pomůže rekonstrukce vrtů, z nichž čerpají vodu.

Nutná hygiena má být priorita

Mluvčí středočeské krajské hygienické stanice Dana Šalamunová Seznam Zprávám řekla, že i přes léto bude voda na nutnou prevenci, jako je mytí rukou, priorita.

„Nedá se na to připravit dopředu,“ řekla s tím, že zatím nemají na hygieně nahlášené žádné odstávky vody, nebo v masivnějším měřítku.

V případě, že by k tomu došlo, budou muset vodu rozvážet cisternami.

Fakt, že jsou lidé více doma a spotřebují tak více vody, potvrzuje i Jaroslav Jirásek, starosta obce Městečko na Křivoklátsku. „Teď se to ale ještě nedá jasně říct,“ podotýká s tím, že na spotřebě vody to nemá konkrétně změřené.

Sousední městys Křivoklát prožívá kvůli koronaviru dilema. Na jedné straně kvůli mimořádným opatřením nejezdí na zdejší hrad turisté a na spotřebě vody se to příznivě odrazilo.

„Z hlediska financí to ale dobré není,“ konstatuje starostka Křivoklátu Libuše Vokounová.

Pryč z města

Další obce uvádějí, že doplácejí na to, že se lidé z měst rozhodli mimořádné opatření přečkat právě u nich.

„Jde to ruku v ruce,“ reaguje například starosta Hvozdce Michaela Košvicová na dotaz, jestli koronavirus zhoršil nedostatek vody kvůli suchu.

Jihomoravská obec musela loni v červnu vyhlásit opatření obecné povahy, které omezovalo spotřebu vody na sto litrů na osobu za den. Jedině tak mohli zamezit tomu, aby se kvůli suchu nepřerušila dodávka vody.

„Spotřeba je vyšší. Jsme obec, která trpí dojezdem do Brna,“ vysvětluje aktuálně starostka Hvozdce s tím, že řada lidí z moravské metropole vyjela mimo město. Podle Michaely Košvicové ale zatím nepřikročili k omezování spotřeby vody. Už teď se obává toho, co se stane, až lidé začnou v plné míře zalévat zahrady a napouštět bazény.

Od března sleduje vyšší průtok i starosta Nepomuku u Rožmitálu pod Třemšínem, vody má ale obec podle něj dostatek.

Opačným případem je obec Jedousov na Pardubicku, kterou trápil nedostatek vody i přes zimu. Podle starosty Jiřího Koženého jsou lidé už na vodu natolik opatrní a přistupují k ní s takovým respektem, že jeho soused má například přesně spočítanou spotřebu vody na litry na den.

Starosta také dodává, že se někteří obyvatelé raději jezdí vykoupat za příbuznými do města, aby nebrali tolik vody.

Reklama

Doporučované