Hlavní obsah

„Tady jsme, tady jsme," křičeli filipínští vězni. Zavřeni byli v tajné policejní cele bez oken

Tajná policejní cela na filipínské policejní stanici pobouřila tamní Komisi pro lidská práva.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Skrytou vězeňskou celu s dvanácti lidmi našli členové filipínské Komise pro lidská práva v Manile. Nemáme jiné místo, brání se policisté.

Článek

Tajnou celu objevila komise ve čtvrtek večer při neohlášené návštěvě. Místní média uvedla, že zpoza stěny se ozývaly výkřiky: „Tady jsme, tady jsme!" Členové komise pak našli za skříní skryté dveře vedoucí do tmavé cely.

Po otevření dveří vyšli žízniví vězni. Tvrdili, že je policie zatkla poté, co je obvinila z užívání drog nebo obchodování s narkotiky. Policisté prý požadovali 400 až 4000 dolarů za jejich propuštění. Někteří z vězňů rovněž tvrdili, že byli vystaveni mučení.

Šéf policejní stanice Robert Domingo nicméně reportérům řekl, že dotyční byli zadrženi teprve předchozí noc a policie se chystala vůči nim vznést obvinění. Do stísněného prostoru byli prý podezřelí umístěni proto, že hlavní vazební zařízení bylo přeplněné.

Protidrogová válka se nelíbí ochráncům lidských práv

Odhalení velmi malé vězeňské místnosti ukryté za knihovnou posiluje obavy z porušování lidských práv při tažení prezidenta Rodriga Dutertea proti drogovým zločinům. Během protidrogové kampaně bylo od poloviny loňského roku zabito na Filipínách přes 9 000 lidí.

„Odhalení tajné věznice je dalším důkazem toho, jak policie zneužívá Duterteovu nezákonnou protidrogovou kampaň ke svému osobnímu prospěchu," uvedla ve svém prohlášení mezinárodní organizace pro lidská práva Human Rights Watch.

„Chtěl jsem jen využít prostor. Myslím, že jediným problémem je nedostatek oken, ale služebna je příliš malá, abychom je vybudovali, a náš rozpočet nestačí,” uvedl náčelník policejní stanice Domingo. On i jeho podřízení byli v souvislosti s případem dočasně zbaveni funkce.

Reklama

Související témata:

Doporučované