Hlavní obsah

Tajná operace Mossadu. Kvůli pátrání po pilotovi unesl íránského generála

Foto: Profimedia.cz

Důstojník Izraelského vojenského letectva Ron Arad zmizel v roce 1986.

Reklama

Izraelský pilot Ron Arad je nezvěstný od roku 1986 a dodnes nikdo neví, kde skončil. Izraelské tajné služby se domnívají, že zemřel v zajetí v roce 1988. Izrael nově přiznal, že kvůli pátrání po něm unesl íránského generála.

Článek

Izraelská tajná služba Mossad unesla ze Sýrie íránského generála, kterého vyslýchala v nejmenované africké zemi kvůli pohřešovanému letci Ronovi Aradovi, informoval o tom izraelský premiér Naftali Bennett. Jestli se podařilo získat nějakou informaci o Aradově osudu, Izrael neprozradil.

Arad zmizel v roce 1986, kdy se během bombardování katapultoval z letadla nad Libanonem. Izrael se domnívá, že po incidentu ho zajalo libanonské šíitské hnutí Amal. Podle dostupných informací představitelé Amalu předali Arada Íránu a následně ho vrátili zpátky do Libanonu.

Spekulace kolem Aradovy smrti

V izraelských a světových médiích se už dlouho spekuluje o tom, že Arad je po smrti. O okolnostech, za nichž zemřel, ale dosud panuje nejistota. Poslední zpráva o podplukovníkovi a důstojníkovi Izraelského vojenského letectva se objevila v roce 1988, od té doby o něm nikdo neslyšel. O téměř třicet let později, v roce 2016, izraelská tajná služba Mossad přišla se zjištěním, že Arad s největší pravděpodobnosti zemřel v zajetí v roce 1988. Podle dostupné zprávy byl letec zabit a pohřben nedaleko Bejrútu. O Aradově smrti již dříve bez jakýchkoliv podrobností informovala další šiítská organizace Hizballáh.

„Mám k dispozici analýzu, která není založena na hmatatelných faktech… Ale pokud se mě zeptáte, jaký lze z toho vyvodit závěr, řekl bych, že je mrtev,“ citovala tehdy britská média šéfa hnutí Sheikha Hassana Nasrallaha.

Izraelská armáda v roce 2004 mimo jiné tvrdila, že letec zemřel až v 90. letech kvůli tomu, že mu odmítli poskytnout lékařskou péči. Německý vyjednávač Gerhard Konrad v roce 2008 předal Izraeli od Hizballáhu informaci, že Arad zemřel v roce 1988 při pokusu o útěk.

„Odvážná, smělá a složitá operace“

O unesení íránského generála dnes informoval izraelský premiér Bennett během zahajování zimního zasedání parlamentu. Podle izraelských médií k operaci došlo minulý měsíc. Velitel Mossadu David Barnea uvedl, že šlo o „odvážnou, smělou a složitou akci“, která skončila neúspěchem. Bennett také dodal, že další detaily o misi prozradit nemůže. Na nová zjištění kolem osudu izraelského pilota reagovala také premiérova kancelář, podle níž o neúspěšnou operaci nejde.

Někteří izraelští politici vyjádřili názor, že prozradit informace o aktivitách tajných služeb nebylo tím nejlepším rozhodnutím. „Bylo by lepší to nepublikovat, bohužel se nepodařilo nijak pokročit,“ kritizoval premiérovo prohlášení nejmenovaný zástupce izraelské obrany. Kanál Channel 13 citoval politika, který se domnívá, že Bennett využil „citlivou operaci pro dosažení politických cílů“.

Sám předseda vlády později uvedl, že mělo smysl, aby o tom veřejnost věděla, protože jeho cílem je usilovat o vrácení všech „synů Izraele“ domů. Aradův blízký přítel Ronen Merav pro místní média uvedl, že „je vděčný za to, že se Izrael nevzdává a pokračuje v hledání“. „Mám naději, že Ron Arad ví o tom, že v tom pokračujeme,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované