Hlavní obsah

Tajné jednání o Hamáčkovi skončilo blamáží. Poslanci se hádají, kdo za to může

Foto: Seznam Zprávy

Jednání Poslanecké sněmovny.

Reklama

Uzavřené jednání o cestě ministra vnitra Jana Hamáčka skončilo neslavně. Po hodině a půl jednání bod skončil, aniž by vystoupili šéfové zpravodajských služeb.

Článek

Poslanci se hádají, kdo může za blamáž při úterním utajeném jednání Poslanecké sněmovny o plánované cestě ministra vnitra Jana Hamáčka do Ruska. Přizvaní šéfové zpravodajských služeb se vůbec nedostali ke slovu. Nové informace podle poslanců nezazněly.

Neveřejné jednání svolali poslanci na základě informací Seznam Zpráv, že Hamáček se na plánované cestě do Moskvy chystal vyobchodovat mlčení o ruském podílu na výbuchu ve Vrběticích za milion dávek vakcíny Sputnik. Hamáček to odmítá a trvá na tom, že celá cesta byla jen zástěrka, která měla Rusy zmást.

Do Sněmovny byli narychlo sezváni nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, policejní prezident Jan Švejdar a šéf BIS Michal Koudelka. Dorazil i šéf Vojenského zpravodajství Jan Beroun a ředitel rozvědky Marek Šimandl. Nikdo z nich se však nedostal ke slovu a po hodině a půl bylo jednání přerušeno. Zda a kdy bude pokračovat, zatím není jasné.

Poslanci se teď hádají o to, jak k této blamáži vlastně došlo. „Opozice zobstruovala tuto schůzi, vystoupil pouze pan ministr Hamáček a ani se nedostalo na vystoupení premiéra,“ stěžoval si na opozici předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek.

„Vystoupení byla spíš politickou přehlídkou současné pravicové opozice, která z toho chtěla udělat téma,“ řekl po jednání předseda KSČM Vojtěch Filip.

Obhajoba Hamáčka

Podle Jany Černochové (ODS) naopak delší dobu mluvil Jan Hamáček, který opakoval již známé věci, a také řada poslanců ČSSD. „Nevím, proč to jednání bylo uzavřené, když tam podle mého názoru nezazněla jediná tajná informace. Vystupovali tam členové ČSSD, kteří hájili pana vicepremiéra Hamáčka, ale nevystoupil nikdo jiný z vlády,“ dodala Černochová.

Hamáček po jednání řekl, že chtěl před poslanci popsat celou situaci a její vznik. „Řekl jsem, že s odstupem času bych samozřejmě některé rozhodnutí dělal jinak. Zejména celá ta otázka té cesty vypadá neobratně nebo složitě,“ řekl vicepremiér.

Poslanec za lidovce Jan Bartošek si pak postěžoval, že premiér Andrej Babiš měl být první, kdo se měl do debaty přihlásit. „Očekával jsem, že jako jeden z prvních řečníků vystoupí pan premiér, ale v podstatě v rozpravě nevystoupil,“ uvedl Bartošek.

Bartošek dodal, že debata pak přerostla ve vzájemné osočování a prakticky ztratila smysl. Šéf lidovců Marian Jurečka dodal, že se nedozvěděl žádné nové informace, které by okolnosti cesty do Moskvy vysvětlily.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že se několikrát premiéra dotazovala, ten ale na otázky nereagoval. „Mám pocit, že to chtěl celé odignorovat a odmlčet. Teď se poradíme, jak postupovat dál,“ dodala Pekarová.

Nastartovat kamery

Černochová popsala, že zástupci vládní koalice dopředu oznámili, že jednání o Hamáčkově cestě přeruší předčasně. „Předseda Sněmovny Radek Vondráček nám řekl, že jednání musí být ukončeno již o půl šesté, protože potřebuje nastartovat kamery v Poslanecké sněmovně, aby v 18 hodin mohla začít volba,“ uvedla poslankyně. Na volbu radních ČT nakonec také nedošlo, protože ODS si vzala přestávku na jednání klubu.

Šéf Sněmovny Radek Vondráček zase obviňuje opozici, že si „vzala dvě přestávky za situace, kdy pan Hamáček jako jediný promluvil trochu souvisle, a potom vystupovala opozice. Nevím, proč to svolávali.“

Reklama

Doporučované