Hlavní obsah

Tak špatné to nikdy nebylo, zní z Ukrajiny. Nemocnice jsou na hraně kolapsu

Foto: Profimedia.cz

Epidemická situace na Ukrajině se nadále zhoršuje (převoz pacientky do nemocnice v ukrajinském Kramatorsku).

Reklama

Ukrajinská vláda se uprostřed další vlny snaží zvýšit proočkovanost místní populace. Obě dávky vakcíny proti covidu v zemi zdravotníci aplikovali jen šestnácti procentům Ukrajinců.

Článek

Kapacity ukrajinských nemocnic se postupně zaplňují, denní přírůstky počtu nakažených navíc stále stoupají. „Průběh nemoci je stále závažnější a agresivnější než loni. Pacienti jsou stále mladší a mladší,“ řekl serveru Euronews vedoucí oddělení intenzivní péče v rovenské nemocnici Valentyn Koroliuk. „Pacienti, kteří jsou na našem oddělení, z velké většiny bohužel nejsou očkovaní,“ dodává Koroliuk.

Právě nízká proočkovanost stojí podle odborníků za aktuálními rekordními čísly nově nakažených covidem-19 v zemi. „Nevěřila jsem tomu (nebezpečnosti covidu-19), nechtěla jsem ani sledovat zprávy,“ řekla agentuře AP hospitalizovaná seniorka Lilia Serdiuková. „Ta nemoc existuje a je velmi vážná. Přála bych si, aby všichni lidé naslouchali doporučením lékařů,“ dodala Serdiuková, která AP řekla, že lituje neuposlechnutí výzvy k očkování.

Úřady v Kyjevě počínaje pátkem na dva týdny uzavřely školy, podobná opatření platí i v dalších oblastech s vysokou úrovní nákazy. Mezi nejhůře zasažené regiony patří západoukrajinská Rovenská oblast, kde je podle místních lékařů situace mnohem horší než během jakékoli předchozí vlny pandemie.

Nemocnice jsou na limitu svých možností a lékaři se obávají, že počty osob, které budou vyžadovat hospitalizaci, ještě porostou. „Co když bude pacientů ještě víc? Co když nemáme dostatek kyslíku? Je to neustálý stres,“ popsala serveru Euronews aktuální situaci lékařka Tetiana Pasičnyková. Celkem se v zemi od začátku pandemie nakazilo již 2,9 milionu lidí a nejméně 68 tisíc lidí nemoci covid-19 podlehlo.

Strmý nárůst nákazy přiměl vládu ke zpřísnění omezení. Od čtvrtka je na palubě letadel, vlaků a dálkových autobusů vyžadován doklad o očkování nebo negativní test. O očkování je v zemi ale stále malý zájem. Přestože si Ukrajinci mohou vybrat, zda se nechají očkovat vakcínou od společnosti Pfizer, Moderna, AstraZeneca nebo Sinovac, plně naočkováno je podle posledních dat serveru Our World in Data jen necelých 16 procent populace.

Ve snaze podpořit očkovací kampaň na Ukrajině se v polovině října státy Evropské unie shodly, že budou uznávat i ukrajinské covid pasy. V reakci na to ale v zemi rozkvetl černý trh s padělanými očkovacími průkazy.

V Čerkaské oblasti policie zadržela lékaře, který nepravá potvrzení vydával za 200 dolarů (4 368 Kč). V Ivanofrankivské oblasti pak vydávala falešné certifikáty o očkování jedna místní cestovní kancelář. Reportéři televize Current Time objevili inzeráty i v novinách, v nichž se nabízela osvědčení podepsaná skutečnými lékaři. A to zároveň i s garancí, že kupující bude uveden v oficiální databázi očkovaných.

Ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrsky v sobotu uvedl, že policie eviduje 800 případů týkajících se použití falešných očkovacích certifikátů a dodal, že ministerstvo nasadilo stovku speciálních mobilních policejních jednotek, aby vypátraly jejich držitele, kteří čelí „přísnému trestu“.

Podle ministra falešný doklad o očkování předložila také bývalá poslankyně Nadija Savčenková. Policie pak podle Monastyrského podezřívá pracovníky patnácti nemocnic z celé Ukrajiny, kteří se do vydávání falešných certifikátů zapojili.

S cílem zvýšit proočkovanost své populace nově Ukrajina očkuje například v obchodních centrech nebo na železničních stanicích, informuje agentura Reuters. Vláda se také rozhodla výrazně omezit přístup do veřejných prostor pro neočkované, ti mají nově problém s návštěvami restaurací nebo kulturních akcí.

„Uděláme nepopulární rozhodnutí na ochranu životů Ukrajinců,“ cituje Reuters ministra zdravotnictví Viktora Ljaška. „Musíme udělat to, co se od nás dnes očekává, tedy přesvědčit lidi, aby se očkovali,“ dodal ministr.

S rostoucími počty nakažených i hospitalizovaných se ale začaly skeptické postoje k očkování poněkud rozplývat, v pátek v zemi padl očkovací rekord, kdy zdravotníci aplikovali vakcínu více než 270 tisícům lidí.

Ukrajina očekává pak do konce roku dodávku zhruba šestnácti milionů dávek vakcíny proti covidu-19. Očkování je pro Ukrajince a cizince s trvalým pobytem zdarma, v zemi pak funguje na 400 vakcinačních center, píše server Kyiv Post. Vláda také zajistila dodávky umělého kyslíku ze sousedního Polska, dodal Ljaško.

Reklama

Související témata:

Doporučované