Hlavní obsah

Tak vybírají zisky miliardáři. Křetínský prodal akcie za čtvrt miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Společnost Foot Locker.

Reklama

Společnost miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče vydělala na prodeji části akcií řetězce Foot Locker. Za 0,2procentní podíl vyinkasovala čtvrt miliardy korun. Cena akcií totiž za poslední rok prudce vzrostla.

Článek

Investiční společnost Daniela Křetínského a Patrika Tkáče Vesa Equity Investments možná testuje exit ze své americké investice do řetězce Foot Locker. Za posledního půldruhého měsíce prodala postupně na třikrát své akcie za 12 milionů dolarů (261 milionů korun). Vyplývá to z údajů americké Komise pro cenné papíry (SEC).

„Naše kroky komentovat nebudeme,“ omezil se na krátké vyjádření mluvčí Křetínského Daniel Častvaj.

Tuzemští investoři jsou však stále v americkém prodejci sportovní obuvi Foot Locker největším akcionářem. Vlastní 12,8 milionu akcií, tedy 12,3procentní podíl, který má aktuálně hodnotu 694,5 milionů dolarů (15,1 miliardy korun).

Investice do Foot Lockeru se Křetínskému s Tkáčem výrazně zhodnotila. Vesa Equity Investment začala nakupovat loni po březnových propadech na světových burzách, kdy se akcie amerického řetězce propadly pod dvacet dolarů. V druhé polovině května loňského roku už držela šestiprocentní podíl. Na konci listopadu pak už 10,3 procenta a v lednu vlastnila 12,5procentní podíl.

Podle řady brokerských společností se přitom hodnota akcií Foot Lockeru může vyhoupnout ještě výš. Například Telsey Advisory Group nedávno zvýšila cílovou cenu na 60 dolarů. Investiční banka Cowen pak předpokládá, že může dosáhnout až 72 dolarů.

Foot Locker naposledy zveřejnil své výsledky 20. května. Prodejce sportovní obuvi vykázal za čtvrtletí zisk na akcii ve výši 1,96 dolaru, čímž výrazně překonal konsensuální odhad společnosti Zacks ve výši 1,06 dolaru.

Tržby společnosti za čtvrtletí dosáhly 2,15 miliardy dolarů, zatímco konsenzuální odhad činil 1,86 miliardy. Čistá marže společnosti Foot Locker činila 7,45 procenta a návratnost vlastního kapitálu 21,23 procenta. Firma vyplatí čtvrtletní dividendu ve výši 0,20 dolaru na konci července.

Vesa Equity Investment je investiční společnost vlastněná Danielem Křetínským (53 procent) a Patrikem Tkáčem (47 procent). Patrik Tkáč je spoluzakladatelem a spoluvlastníkem společností skupiny J&T. Daniel Křetínský je dominantním akcionářem, předsedou a výkonným ředitelem Energetického a průmyslového holdingu (EPH), mezinárodní skupiny působící v oblasti energetiky a infrastruktury se sídlem v Praze.

Reklama

Doporučované