Hlavní obsah

Tak vypadají nejlepší kancelářské prostory dneška, podívejte se

Foto: archiv CBRE Art of Space Awards

Výběr z finalistů letošního ročníku soutěže CBRE Art of Space Awards.

Reklama

CBRE Art of Space Award, volně navazující na předchozí ročníky soutěže CBRE Zasedačka roku, vyhlásila vítěze. Desetičlenná odborná porota v čele s architektkou Evou Jiřičnou vybírala z 250 přihlášek v 6 hlavních kategoriích.

Článek

Porota se při výběru nesoustředila pouze na prvoplánový wow efekt, ale kladla důraz na zdravé vnitřní prostředí a často opomíjenou kvalitu vzduchu. Právě poptávka po zdravém vnitřním prostředí bude v budoucích letech hlavní prioritou pracovišť. Kanceláře by měly být dobře zregulovány z hlediska koncentrací oxidu uhličitého i vlhkosti vzduchu.

+16

CBRE již nyní plánuje další ročník – a bude zajímavé sledovat, jak současná pandemie koronaviru ovlivní trendy, jimiž se komerční nemovitosti budou dále ubírat. Nejen z pohledu architektů, majitelů a pronajímatelů v ekonomickém kontextu, ale také běžných uživatelů s ohledem na jejich zdraví a bezpečnost.

„Výraznější změny v řešení komerčních prostor budou diktovat nové standardy ve stylu práce. Dojde k výraznému nárůstu práce z domova a firmy budou své kanceláře přizpůsobovat novým potřebám,“ soudí Filip Muška, workplace konzultant CBRE. „Předpokládáme, že dojde k akceleraci práce s tzv. big daty z mobilních telefonů a že také přibude další senzorika v samotných prostorách. Ještě více se bude sledovat kvalita vnitřního prostředí, pohyb jednotlivých osob a jejich návyky či základní zdravotní údaje jako třeba tělesná teplota. Potenciál s velkým přínosem pro firmy i uživatele je obrovský. Na druhé straně to s sebou nese i mnoho výzev, které se nutně promítnou do designu komerčních prostor. A to již velmi brzy.“

Reklama

Doporučované