Hlavní obsah

Také se stalo: noví kardinálové, jihokorejské protesty, kříž v Iráku a rekordní dražba Tintina

 

Reklama

Přehled zahraničních událostí v sobotu 19. listopadu.

Článek

Jihokorejci chtějí rezignaci prezidentky

V Jižní Koreji pokračují protesty proti prezidentce Pan Kun-je. Ta dovolila své blízké přítelkyni zasahovat do státní agendy. O případu jsme podrobně již informovali. Lidé jsou přesvědčeni, že prezidentka narušuje demokratický režim ve státu a žádají, aby rezignovala na svůj úřad. Někteří volají dokonce po jejím zatčení. Jihokorejci tak opakovaně protestují především v ulicích Soulu. Podle organizátorů se minulou sobotu shromáždilo ve městě kolem milionu lidí, dnes zhruba 450 tisíc. Přestože lidé vycházejí do ulic houfně, zatím protesty nevyvolaly žádné potyčky. Očekává se, že v průběhu neděle vznese státní prokuratura proti prezidentce obvinění.

Papež uvedl do úřadu 17 nových kardinálů

Čtyři z nových sedmnácti kardinálů už přesáhli věk osmdesáti let, a tak už nebudou mít příležitost volit novou hlavu církve, což je jedna z výsad kardinálů. Jejich „volební právo" omezuje právě vek. Při obřadu v bazilice svatého Petra papež upozorňoval na sílící polarizaci společnosti, kterou přináší zejména uprchlická krize. Varoval před nesnášenlivostí mezi rasami a lidmi různého náboženského vyznání, a mimo jiné také před lidmi, kteří zvyšují zdi, stavějí bariéry a nálepkují lidi.

Foto: Reuters

Jeden ze sedmnácti nových kardinálů pochází z Papuy-Nové Guiney.

Křesťanský kříž zpět na iráckém kostele

Do iráckého města Bašika nedaleko Mosulu se vrací jeho původní obyvatelé i přesto, že vojáci stále ještě prohledávají domy, zda v nich nezůstaly zbytky výbušnin. V sobotu se v místním kostele sešli křesťané a při bohoslužbě slavnostně vztyčili kříž, jenž nahradí ten, který džihádisté zničili před lety, když město prohlásili za součást chalífátu. Město z područí Islámského státu vysvobodily jednotky irácké armády a jednotky Pešmergů.

Na dražbě Tintinových dobrodružství padl rekord

Postavička belgického mladíka Tintina spatřila světlo světa ve dvacátých letech dvacátého století. Legendární komiks je již řadu let oblíbeným sběratelským kouskem. V sobotu se jeho sešit z roku 1952 nazvaný První kroky na Měsíci vydražil za rekordních jeden a půl milionu eur, v přepočtu za 42 milionů korun. Konečná cena přesáhla dvojnásobek minimální částky odhadované dražební agenturou.

Foto: Hergé/Moulinsart 2016

Komiks První kroky na Měsíci se vydražil za 1,5 milionu eur.

Reklama

Doporučované