Hlavní obsah

Takhle má vypadat nový fotbalový stadion v Pardubicích za 313 milionů

Foto: Archiv: PORR

Takhle by měl vypadat vnitřní pohled diváka na novém stadionu v Pardubicích.

Reklama

Jedno hlasování zastupitelstva dělí Pardubice od definitivního schválení projektu přestavby fotbalového letního stadionu. Soutěž vyhrála společnost Porr. Stavba stadionu za 313 milionů by měla trvat necelé dva roky.

Článek

V létě 2020 postoupili fotbalisté FK Pardubice do nejvyšší soutěže. A vedou si v ní coby nováček skvěle, po dvou třetinách soutěže se drží v horní polovině tabulky. Své domácí zápasy ale musí hrát v pražských Vršovicích, na stadionu půjčeném od Bohemians. V Pardubicích totiž zatím stadion s předepsanými prvoligovými parametry schází. Ale to by se brzy mělo začít měnit.

Pro klub je tedy nejvyšší čas, protože pokud do konce března nepředloží pardubický klub v rámci licenčního řízení dokumenty, které by garantovaly, že se stadion opravdu začne stavět, hrozila by mu ztráta ligové licence, administrativní sestup a pokuta ve výši tří milionů korun.

Rada města už každopádně schválila vítěze výběrového řízení na rekonstrukci stadionu. Uspěla společnost Porr. Její projekt nabídl podle mluvčí radnice Ivety Koubkové nejnižší cenu 313 616 000 korun bez DPH.

Stadion by měl mít kapacitu 4600 míst. A stavba samotná by podle předloženého projektu měla trvat 94 týdnů.

Primátor města Martin Charvát (ANO) v průběhu uplynulého týdne odmítl zodpovědět dotazy Seznam Zpráv ke stadionu. „Vzhledem k tomu, že proces výběrového řízení ještě nebyl ukončen, nemůže primátor poskytovat informace týkající se této soutěže. Obecně lze konstatovat, že hodnotícím kritériem byla u této veřejné zakázky cena,“ konstatoval Radim Jelínek, vedoucí odboru kanceláře primátora.

V pátek 26. února o půlnoci uplynula lhůta, v jejímž rámci mohla firma Strabag, která byla vedle Porr druhým účastníkem soutěže, podat proti jejím výsledkům námitky. „Proti rozhodnutí výběrové komise jsme námitky nepodali,“ sdělila v pátek odpoledne Edita Novotná, mluvčí českého zastoupení společnosti Strabag.

V pondělí by tedy město Pardubice mělo veřejnosti představit vítězný projekt. Redakci Seznam Zpráv se podařilo získat vizualizace projektu již nyní.

Ale stále není hotovo. Tečku ve schvalovacím procesu by mělo projektu až ve čtvrtek 4. března učinit hlasování pardubického zastupitelstva.

„Zastupitelé ovšem nebudou hlasovat o variantě, tedy o podobě stadionu. Ale budou v rámci rozpočtové změny jednat o finančním pokrytí investiční akce,“ vysvětlil Radim Jelínek, šéf primátorovy kanceláře.

Foto: Archiv: PORR

Takto by měl stadion vypadat při pohledu z ulice.

Týden před tímto hlasováním, tedy ve čtvrtek 25. února, absolvovali zastupitelé uzavřený seminář, na kterém se blíže seznamovali s projektem.

„Některé zastupitele předtím trochu vystrašily obrázky stadionu, které se objevily v médiích,“ říká René Živný, člen sportovní komise města Pardubic. A zmiňuje hrubé náčrty zaplnění prostoru, které esteticky příliš nenadchly.

Na zmíněném čtvrtečním semináři už ale společnost Porr prezentovala zastupitelům finální vizualizace. „A pohled na ně snad zastupitele do značné míry uklidnil,“ říká Radek Klier, mluvčí pardubického fotbalového klubu.

Při pohledu na prvotní náčrty se rozproudila debata o tom, že tribuny netvoří jeden uzavřený celek pospojovaný do takzvaného věnce.

„Parametry návrhu jsou v absolutním souladu s požadavky investora, tedy umístění záměru v limitech platného územního rozhodnutí, splnění předpisů FAČR pro ligové stadiony a norem UEFA pro stadiony kategorie 3 a dále dodatečných požadavků investora nad rámec těchto předpisů,“ říká Dušan Čížek, člen představenstva Porr zodpovědný za pozemní stavby.

Kdyby se tribuny pospojovaly do uzavřeného tvaru, bylo by podle něj v budoucnu složité stadion upravovat a navyšovat například kapacitu. „My jsme pracovali se zadáním 4600 sedaček. Pokud by se někdo v budoucnu rozhodl, že chce třeba kvůli možnosti pořádat utkání evropských pohárů kapacitu zvyšovat, musel by přijet s bagrem a do projektu výrazně zasáhnout,“ říká Čížek. „Naše varianta je výrazně variabilnější. A lidé se na stadion nebudou dívat svrchu jako ptáci. Pro ně je podstatné, jak bude stadion vypadat z jejich pohledu, z ulice nebo na tribunách.“

Součástí zadání od města byl požadavek, že památkově chráněná část původní tribuny letního stadionu bude takzvaně rehabilitována. To znamená, že bude znovu postavena tak, aby si co nejvíce udržela charakter tribuny původní v její historické podobě.

„Celý návrh plně respektuje historické stavby z roku 1931, tedy západní tribunu a bránu borců. A zajišťuje jejich osové propojení jako základní parametr nového stadionu,“ vysvětluje Čížek.

Sedmdesát procent kapacity diváků zajišťují tribuny na podélných stranách hřiště. Na hlavní tribunu se vejde 2600 osob, na protilehlou, která bude vycházet ze zmíněné tribuny historické, pak 600 fanoušků.

Foto: Archiv: PORR

Celkový „letecký” pohled na budoucí pardubický stadion. Za brankami jsou vždy dvě malé tribuny. Většina diváků by samozřejmě měla sedět na tribunách kopírujících podélné strany hřiště.

„Kapacita je doplněna malými dvoutribunami na severu a jihu tak, aby celková kapacita stadionu plnila požadovaných 4600 míst,“ doplňuje Čížek.

Celý projekt podle něj v budoucnu umožňuje i případné výrazné navýšení kapacity ze současných 4600 sedaček. „Bez nutnosti velkých zásahů do nyní budované stavby by pro případnou kategorii 4, tak jak ji pro stadiony předepisuje UEFA, nebylo problém zvýšit kapacitu až na 8000 diváků,“ dodává Dušan Čížek, člen představenstva Porr.

V Pardubicích doufají, že budou hrát na svém novém stadionu fotbalovou ligu. Jen je potřeba stihnout všechny termíny.

„Pokud klub postoupí do vyšší soutěže a nedisponuje vlastním vyhovujícím stadionem, může na jednu sezonu uzavřít nájemní smlouvu jinde. Aby za tu dobu uvedl svůj stadion do souladu s licenčními podmínkami,“ zahajuje svůj výklad Stanislav Rýznar, licenční manažer, který pracuje pro FAČR, LFA a UEFA.

Pardubice postoupily do ligy loni v létě, nastupují ke svým domácím utkáním ve vypůjčeném vršovickém Ďolíčku. A do května letošního roku pochopitelně nový stadion stihnout nepostaví. Ale to není tragédie. Zatím stačí sehnat všechny potřebné „papíry“. Ovšem rychle.

„Kluby už nám posílají podklady k licenčnímu řízení pro příští soutěžní ročník. Uzávěrka, dokdy musí dodat podklady k infrastruktuře, je 31. března. Ve speciálních případech, jako je ten pardubický, lze snad uvažovat o výjimečném prodloužení do 15. dubna, ale to už je opravdu nejzazší možná hranice,“ říká Rýznar.

Foto: Archiv: PORR

Tribuna pardubického stadionu z projektu společnosti Porr.

Klub, který je v situaci jako ten pardubický, to znamená, že má rozběhnutou první prvoligovou sezonu na vypůjčeném stadionu, může následně využít takzvaného práva na konstrukci. Co to znamená? Že musí v rámci právě probíhajícího licenčního řízení předložit argumenty a zejména listinné doklady, které nesporně prokážou, že se nejpozději do tří let jeho nový stadion vybuduje. A že je k projektu zajištěno i financování.

Proto klub FK Pardubice potřebuje, aby zastupitelé projekt finálně rychle odhlasovali. A následně musí zajistit i další četná písemná rozhodnutí a doklady, aby Východočeši licenční uzávěrku stihli.

Pokud se to vydaří, budou pak mít další tři sezony na to, aby se stadion skutečně postavil. Nejpozději ročník 2024/25 už se tedy musí hrát na novém stadionu.

A naopak. Pokud by teď uzávěrku dodání potřebné listinné dokumentace nestihli, přišly by tvrdé sankce. „Znamenalo by to odejmutí licence, administrativní sestup a navíc by byla klubu vyměřena pokuta ve výši tří milionů korun,“ osvětluje znění příslušných řádů Stanislav Rýznar.

Jak to vidí Vladimír Pitter, majitel FK Pardubice

Jak se díváte na aktuální podobu návrhu rekonstrukce letního stadionu?

Po představení vizualizace vybraného projektu na čtvrtečním semináři je můj pocit zase o něco lepší. Pro nás je neméně důležité, jaká bude podoba vnitřních prostor stadionu, na tom jsme s architekty strávili spoustu času.

Jak vidíte vyhlídky na schválení projektu, o kterém bude ve čtvrtek jednat městské zastupitelstvo?

Chceme věřit, že si všichni zastupitelé uvědomují svou zodpovědnost, bylo by unikátní, kdyby svým neschválením administrativního kroku poslali klub do II. ligy. Do projektu už byly investovány nemalé finanční prostředky. A navíc zastupitelé v posledních letech v několika fázích projekt posouvali dopředu. Věříme, že čtvrteční jednání bude formalita, obzvlášť když odpůrci rekonstrukce dosáhli svého cíle. A cena se proto v tendru dostala na minimum.

Reklama

Související témata:

Doporučované