Hlavní obsah

Takhle vypadá apokalypsa. Podívejte se, jak nedávné boje zpustošily starobylé město

Takhle vypadá apokalypsa.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ve městě Ghazní probíhaly v minulých dnech těžké boje, které toto sedmé největší afghánské město téměř zničily.

Článek

Takhle vypadá apokalypsa. Podívejte se na záběry natočené 15. srpna, které ukazují obrovskou devastaci města poté, co Ghazní před 5 dny napadli bojovníci Tálibánu. Podle úřední zprávy během bojů zahynulo 100 vládních vojáků, okolo 30 civilistů a asi 10 Tálibánců.

„Celé tržiště hořelo,“ říká jeden z místních obyvatel. „Z obchodů byla jedna velká pochodeň. Když jsem před boji utíkal, tak na mě začali Tálibánci střílet. Jeden z mých synů byl postřelen. Teď je v nemocnici.“

Afghánské síly oznámily, že mají město opět pod kontrolou - poté, co ho na několik dní obsadil Tálibán. Ten ale nadále ovládá více než polovinu provincie Ghazní.

Ghazní leží asi dvě hodiny jízdy autem na jihozápad od Kábulu na hlavním tahu do Kandaháru. Je to starobylé město s řadou archeologických památek, jeho jméno v překladu znamená „klenot“. Pokud by ho Tálibán dobyl, odřízl by vládní jednotky od přístupu k paštunským kmenovým územím na jihu země, která jsou považována za baštu povstalců.

Svět bez obalu sledujte každou neděli od 20.30 hodin na celoplošné Televizi Seznam. Jak ji naladit, poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované