Hlavní obsah

Takové nové Čechy nechceme, napsal Křeček směrem k muslimským přistěhovalcům

Foto: Profimedia.cz

Ombudsman Stanislav Křeček.

Reklama

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček se na Facebooku ostře vyjádřil směrem k muslimským přistěhovalcům, kteří se podle něj ve velké míře podílejí na násilnostech vůči ženám ve Francii. „Asi takové Čechy nechceme, že,“ napsal.

Článek

„Muži ve Francii napadají ženy za nevhodné oblečení,“ stojí v článku člena SPD Ivana Davida publikovaném na serveru Nová republika, který Křeček sdílí a komentuje. David narážel na to, že francouzská policie šetří nebo uzavírá případy, kdy například tři muži zbili dvaadvacetiletou studentku za to, že měla krátkou sukni.

Podle Davida se však nejedná o Francouze, které krátké sukně urážejí, ale o přistěhovalce - muslimy, kteří za násilím vůči ženám stojí. „Poučený člověk ví, že to byli noví Francouzi, jejichž cudnost krátké sukně urážejí. Někdo si dal značnou práci, aby za žádnou cenu nepoužil slovo muslim,“ píše David.

Jeho myšlenky na sociální síti Facebook podporuje veřejný ochránce práv Stanislav Křeček, který přistěhovalce rovněž označil za takzvané nové Francouze. Použil i formulaci, že „terorizují celou Evropu“.

Server, který Křeček sdílí, už v minulosti například datový analytik František Vrábel označil jako dezinformační.

„Opravdu Francouzi? Nebo jen ti noví Francouzi, kteří dnes terorizují celou Evropu? Proč nám zpravodajství zamlčuje, kteří Francouzi to byli. Asi takové nové Čechy nechceme, že,“ napsal Křeček na Facebooku.

Jeho výroky směrem k muslimům jsou podle Moniky Šimůnkové, zástupkyně veřejného ochránce práv, za hranou.

„Ombudsman by měl hájit práva všech lidí a neměl by se dopouštět takovýchto výroků. Měl by být především na straně menšin, pokud jsou v právu, a měl by chránit práva všech v České republice,“ řekla Šimůnková Seznam Zprávám.

Podle ní by si měl své soukromé názory nechat pro sebe, protože tím padá špatné světlo na celý úřad, který má bránit práva všech. Seznam Zprávy se proto dotazovaly Křečka, zda je vhodné, aby se k jedné z menšin takto vyjadřoval. Na dotazy však zatím nereagoval.

První místopředsedkyně Strany zelených Anna Gümplová pak napsala, že Křeček sdílí národovecké bláboly. Na Twitteru napsala: „Veřejný ochránce lidských práv sdílí národovecké bláboly na fake news serveru extremisty Davida z SPD, a šíří k tomu svoje nahnědlý halucinace o ‚nových Francouzech, kteří terorizují celou (sic) Evropu‘.“

Na web Nová republika už v minulosti upozorňoval datový analytik František Vrábel, který se dlouhodobě zabývá šířením dezinformací. Nová republika pak podle něj šíří obdobné dezinformace jako ruské weby. Jedná se o web, který je ohledně šíření dezinformací aktivnější než Aeronet nebo Sputnik, řekl v rozhovoru serveru iRozhlas.

V minulosti vyvolaly velké kontroverze Křečkovy výroky na adresu Romů.

Křeček například prohlásil, že pokud se sami Romové nezačnou starat a zajímat o svůj život, situace se nezlepší. „Řeči o diskriminaci jsou jen výmluvou a snahou o zastírání pravého stavu věci,“ doplnil. Podle něj pak to, že nikdo nezaměstná Roma, není diskriminace, ale zkušenost.

Podle Šimůnkové jsou názory Křečka naprosto nevhodné. „Dlouhodobě si to myslím, a to právě kvůli tomu, že on ze své pozice má chránit práva všech,“ uzavřela Šimůnková.

Reklama

Doporučované