Hlavní obsah

Takových pacientů jsme mívali několik za rok, teď jich tu je 10, říká lékař

Anesteziolog Bohdan Trnka popisuje situaci v jihlavské nemocnici.Video: Nemocnice Jihlava

 

Reklama

Většina lůžek určených pro lidi s covidem-19 je na Vysočině obsazená, další musí nemocnice nově vytvářet. Péče o pacienty na plicních ventilátorech navíc stojí zaměstnance hodně sil, i mezi nimi totiž přibývá nakažených.

Článek

Plánované zákroky už omezila nemocnice v Jihlavě a Novém Městě na Moravě, přidávají se i další tři okresní nemocnice. Vyškolený personál je totiž potřeba k péči o pacienty nakažené novým typem koronaviru.

„Na ventilátoru ke včerejšímu dni bylo deset pacientů s covid pneumonií ve velmi těžkém stavu. Možnost ty pacienty odpojit je velmi… Jsou to opravdu velmi vážné stavy. A i ta prognóza pacientů na plicní ventilaci je velmi špatná,“ popisuje anesteziolog jihlavské nemocnice Bohdan Trnka.

„Problém je, že přibývá zhruba jeden pacient na ventilátor za dva dny. Rekrutují se z pacientů infekčního oddělení, kteří mají zápal plic a je jich tady na standardním infekčním oddělení spousty,“ říká Trnka.

Nemocnice Jihlava proto už v pátek oznámila odklad všech plánovaných operací, například výměn kloubů. Důvodem přitom není ani tak počet plicních ventilátorů, jako možnosti zdravotního personálu. K obsluze ventilátorů je totiž nezbytný personál s patřičnými znalostmi a školením.

A právě to je v některých chvílích slabé místo. V pondělí například nemocnice uzavřela rehabilitační oddělení kvůli nákaze mezi personálem. Celkem má kvůli covidu-19 neschopenku přibližně 60 zaměstnanců z 1300, uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí nemocnice Monika Zachrlová.

„Pacientů s covidem na plicní ventilaci máme přibližně deset, k tomu několik dalších bez covidu. Čísla se průběžně mění, někdy přibude jeden za dva dny a jindy přes noc další tři,“ řekla Zachrlová. „Rozšířili jsme pro ně kapacitu o ARO a interní JIP,“ dodala.

Teď je to opravdu jiná situace

Nemocnice Jihlava má celkem 25 plicních ventilátorů, z toho 5 pořídila letos na jaře. Někteří pacienti s horším průběhem ale nepotřebují plicní ventilaci, stačí jim dodávat kyslík. Nemocnice proto v tuto chvíli neplánuje dál omezovat péči nebo přesouvat nové pacienty do jiných nemocnic.

„Nechceme šířit paniku. Pro personál je to samozřejmě náročné, ale nemusíme teď dál omezovat péči,“ říká mluvčí. Pokud by se situace ještě zhoršila, ministerská vyhláška umožňuje zapojit do práce i covid pozitivní personál bez příznaků onemocnění, samozřejmě za dodržení přísných bezpečnostních pravidel.

Extrémní vytížení zažívají také třeba zdravotní sestřičky. Ve dvanáctihodinových směnách se prakticky nezastaví. Sestřičky popisují, že nemají čas si ani dojít na záchod.

„Takováto situace určitě nikdy nenastala. Ani jsme nikdy před tím žádnou výpomoc nepotřebovali. Teď je to opravdu jiná situace,“ říká ve videu zdravotní sestra.

„Ti pacienti jsou velmi nároční, co se týče intenzivní péče a jejich plicní funkce. S tím se setkáváme několikrát za rok, s tak těžkým případem, a teď jich tu máme deset,“ říká anesteziolog Trnka.

Z koronavirové nákazy se nyní v celém Kraji Vysočina léčí 1592 lidí. Za poslední týden přibylo 781 nakažených a čtyři lidé pozitivně testovaní na covid-19 zemřeli.

Od začátku pandemie se podle informací na webu krajských hygieniků v kraji nakazilo 3385 lidí a 29 z nich zemřelo.

Reklama

Doporučované