Hlavní obsah

Z nemocnice do hotelu? Zatím netřeba, lékaři v Praze „našli“ 300 lůžek

Foto: Shutterstock.com

V některých nemocnicích nadále zůstávají bezpříznakoví pacienti, kteří se ale například nemohou vrátit domů, protože je rodina nechce, když jsou pozitivní na covid-19.

Reklama

Ministr zdravotnictví chtěl po Praze, aby nabídla prostory, kam je možné přesunout neakutní pacienty, kteří se ale z různých důvodů nemohou vrátit domů. K přesunu do hotelů ale nedojde. Nemocnice „našly“ 300 nevyužívaných lůžek.

Článek

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) už před dvěma týdny upozornil, že je třeba uvolnit místa v nemocnicích. A požádal o součinnost hlavní město. Primátor Zdeněk Hřib to vysvětloval takto:

„Ukazuje se, že jedním z vážných problémů je to, že na lůžkách jsou hospitalizováni covid pozitivní, kteří už ale nemají akutní potíže. Z nejrůznějších, často sociálních důvodů je obtížné jejich propuštění domů,“ řekl ve vysílání Radiožurnálu primátor Hřib.

Ministerstvo proto požádalo Prahu o zajištění tisícovky hotelových lůžek, kam by se nedoléčení pacienti mohli přesunout. Jak ale pro Seznam Zprávy uvedla radní Prahy Milena Johnová, která má na starost zdravotnictví, k přesunu pacientů do hotelů nedojde. Alespoň zatím.

„Navrhla jsem, zda by ministerstvo nemohlo nejprve místo hotelových kapacit prověřit, kolik je v jím zřizovaných nemocnicích prázdných a nevyužívaných lůžek na zavřených odděleních a pavilonech. Mimoto jsme se za hlavní město sami začali dívat, zda nenajdeme nějaké lůžkové rezervy, a to i přesto, že zdravotní péče v gesci magistrátu je ve srovnání s možnostmi velkých nemocnic řízených státem malá,“ řekla Johnová Seznam Zprávám.

„Zdá se, že ministerstvo tento argument akceptovalo, neboť na čtvrtečním jednání zaznělo, že pražské nemocnice identifikovaly více než 300 nevyužívaných lůžek. To je dobrá zpráva, protože se tím šetří úsilí a prostředky, které by si vyžádala proměna hotelových lůžek na lůžka zdravotní,“ doplnila Johnová.

Johnová navíc uvedla, že město dostalo za úkol prověřit, kolik pacientů skutečně blokuje lůžka v nemocnicích ze sociálních důvodů. „Náš odbor sociálních věcí zjistil, že pacienti připravení k propuštění buď nejsou nemocnicemi identifikovaní nebo se jedná z hlediska celkových kapacit o zanedbatelné počty dvou případů, kdy například v jedné velké nemocnici jde o pacienta, u něhož se právě sjednává návazná ošetřovatelská péče, aby propuštění do domácího ošetření bylo bezpečné,“ tvrdí Johnová.

Přitom ministr zdravotnictví mluvil o problému, který se týká 40 procent lůžek. „Věc, kterou řešíme, je restrukturalizace lůžek, abychom akutní nemocnice nemuseli zatěžovat zhruba 40 procenty pacientů, kteří nemají téměř žádné příznaky a jsou například pouze v seniorním věku,“ řekl předminulý pátek Prymula na tiskové konferenci.

Podle současné dohody by se tak měly nemocnice pokusit přesunout pacienty na nevyužitá lůžka. Johnová také upozorňuje, že problém je spíše v nedostatku personálu.

Mohli by jít domů, kde je ale nechtějí

Seznam Zprávy oslovily šest velkých nemocnic v Praze, zda evidují pacienty, kteří by mohli ze zdravotního hlediska domů, ale z různých sociálních důvodů v nemocnici zůstávají. Dvě z nich problém potvrdily, ve zbylých čtyřech jde buď o jednotky případů nebo tento problém vůbec nemají.

„Ve FN v Motole je v tuto chvíli 12 pozitivních lidí bez jakýchkoliv zdravotních obtíží. Uvolnilo by se 12 míst pro opravdu nemocné,“ uváděl například přednosta Tomáš Vymazal z Fakultní nemocnice v Motole. „Ideálně by mohli jít domů, kde je nechtějí. V tuto chvíli je nejde nikam překládat,“ pokračoval Vymazal.

Od předminulého týdne podle něj lehce počet hospitalizovaných v Motole stoupl. Průběh nemoci je ale u pacientů velmi mírný. Situaci se podle něj za týden nepodařilo nijak vyřešit. „Sociální hospitalizace zůstává i nadále problém, který se nedaří řešit. Tito zdraví lidé zabírají stále okolo 40 % lůžkové kapacity napříč nemocnicemi,“ napsal Seznam Zprávám.

Se stejným problémem se potýká i Thomayerova nemocnice. Takové pacienty, kteří už nejeví akutní známky covidu-19, se v současné době snaží přemisťovat.

„V případě, že se jedná o vyléčené pacienty a jejich vlastní rodina o ně nejeví zájem, tak je přesouváme do vhodných sociálních zařízení. Těmto pacientům také nabízíme zprostředkování různých forem domácí či terénní péče atd. Spolupracujeme s celou řadou sociálních zařízení v rámci Prahy a Středočeského kraje. Je však nutné zdůraznit, že by nám velice pomohlo, kdyby překlad zmíněných pacientů do pobytových sociálních zařízení byl daleko pružnější a tato zařízení nám vycházela více vstříc,“ sdělil Seznam Zprávám mluvčí Thomayerovy nemocnice Petr Sulek.

Další čtyři nemocnice, které Seznam Zprávy oslovily, ale nemají s takovými pacienty problém. Jedná se například o Všeobecnou fakultní nemocnici v Praze.

Podobně se vyjádřila i Nemocnice Na Bulovce. „V Nemocnici Na Bulovce vzniká tato situace jen velmi zřídka. Za celou dobu pandemie se jednalo o jednotky pacientů. Buď to jsou lidé bez domova, případně cizinci, kteří nemohou odcestovat zpět domů, dokud nejsou negativní. Naprostá většina z nich nemá v ČR zajištěné ubytování, kde by mohli trávit čas karantény. V takových případech jsou u nás hospitalizováni déle. Těchto pár pacientů nezpůsobuje nízkou kapacitu pro pacienty s covidem-19,“ vyjádřila se pro Seznam Zprávy mluvčí nemocnice Simona Krautová.

I Ústřední vojenská nemocnice se k problému vyjádřila obdobně. „K dnešnímu dni není v ÚVN Praha hospitalizován žádný pacient s mírnými příznaky covidu-19, který se nemůže z důvodu pozitivity navrátit do domácího prostředí nebo pobytové sociální služby,“ řekla v pátek Seznam Zprávám tisková mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

Co znamená nouzový stav

Ve středu Prymula v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že ministerstvo zdravotnictví poskytne plán nemocnicím, jak zhruba budou na příštích 14 dní zahlceny pacienty s covidem-19. Je podle něj možné, že se budou muset omezit některé méně závažné zákroky.

„Nemocnice vlastně budou uvolňovat svůj lůžkový fond tím, že budou odkládat plánované zákroky. Takže kapacitu máme, ale je to kapacita, která je vykoupena velmi bolestivě. Je vykoupena tím, že nebudeme schopni poskytovat péči, kterou bychom normálně poskytovali,“ vysvětlil v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované