Hlavní obsah

Takto vypadají poslední zbytky Islámského státu v syrském Baghúzu, brání ho hrstka nejvěrnějších

Poslední bojovníci Islámského státu se stáhli do východosyrské vesnice Baghúz.Video: Šimon Trantina, AP

 

Reklama

Takzvaný Islámský stát byl zahnán do úzkých. Nejvěrnější bojovníci se stáhli do vesnice Baghúz na východě Sýrie poblíž řeky Eufrat. Centrum nevelké vesnice je posledním územím, které IS ovládá.

Článek

Příslušníci arabsko-kurdské koalice SDF postupují skrz poslední linie teroristů v Baghúzu a podle posledních vyjádření jejích velitelů se definitivní porážka Islámského státu zdá být pouhou otázkou času.

V pátek nahrál zpravodaj britského deníku The Telegraph na Blízkém východě Raf Sanchez na Twitter fotografii konvoje speciálních vojenských jednotek západních zemí, který odjížděl z místa posledního obležení pozic teroristů.

Twitterový účet Inherent Resolve, operace amerických vojsk na území Sýrie a Iráku proti IS, píše o nepotvrzených informacích o vzdávajících se islamistech. Také potvrzuje přítomnost posledních teroristů v centru vesnice a že SDF i nadále přijímá civilisty uprchlé z Baghúzu.

O rozpoložení bojovníků IS svědčí to, že během posledních týdnů bylo zaznamenáno několik případů střelby na rodiny prchající z vesnice do bezpečí uprchlických táborů. Žen a dětí uprchlých z Baghúzu jsou tisíce a jejich počty v nedalekých táborech přibývají každým dnem.

Teroristé jsou navíc bez známého lídra. Vůdce IS Abú Bakr al-Bagdádí je sice naživu, patrně ale mimo Baghúz v pouštích, kam uprchl z města Hajin nedaleko Baghúzu po neúspěšném pokusu o puč v řadách teroristů.

I když se poslední bašta islamistů nachází na východě Sýrie poblíž hranic s Irákem, tvoří podle svědectví uprchlíků z Baghúzu většinu zbylých řad bojovníků IS Francouzi a Iráčané.

Ve čtvrtek bylo potvrzeno, že při středečním náletu mezinárodní koalice na vesnici zemřel francouzský radikál Fabien Clain, který se spolu se svým bratrem Jean-Michelem hlásil k odpovědnosti za organizaci teroristických útoků v Paříži ze 13. listopadu 2015, které si vyžádaly na 130 obětí.

Takzvaný Islámský stát směřuje k porážce od října 2017, kdy bylo SDF dobyto stopadesátitisícové město Rakká, největší bašta teroristické organizace na území Sýrie.V červnu téhož roku přišli islamisté také o nejdůležitější iráckou pozici ve městě Mosul o více než 660 tisících obyvatel.

Reklama

Doporučované