Hlavní obsah

Tálibán dobývá Afghánistán. Do boje proti němu jde i starý nepřítel

Záběry z bojů o město Farah ve stejnojmenné provincii na západě Afghánistánu.Video: AP

 

Reklama

Islamistické hnutí Tálibán pokračuje v dobývání Afghánistánu. Nově dobyly jednotky Tálibánu dvě střediska provincií na severu a jedno na západě země. Celkem jich hnutí ovládá už devět. Do první linie mezitím míří vůdci klanů.

Článek

Šest dní, devět získaných provinčních metropolí. Tak vypadá postup radikálního islamistického hnutí Tálibán v posledních dnech. S blížícím se definitivním stažením amerických jednotek a vojáků NATO tempo získávání území pod svou kontrolu ještě zrychluje.

Přibývající vítězství Tálibánu vyvíjejí velký tlak na afghánskou politickou reprezentaci a armádu, které se zatím zdají být ohromeny rychlým postupem islamistů. Pád měst do rukou tálibánců, zejména v severním Afghánistánu, který byl v 90. letech srdcem odporu proti Tálibánu, vyvolal obavy, že by islamisté mohli brzy obklíčit i afghánské hlavní město Kábul, informuje deník The New York Times.

Afghánská vláda se tak podle deníku nyní musí rozhodnout, zda seskupí své síly na území, která aktuálně ovládá, tedy včetně Kábulu, nebo se pokusí ztracená města dobýt zpět.

Tálibán zahájil svou vojenskou ofenzivu v květnu. Od té doby se jeho bojovníkům podařilo obsadit až dvě třetiny afghánských okresů. Poté, co se islamistům podařilo v posledních týdnech obsadit velkou část afghánského venkova, začali po více než dvaceti letech obléhat také hlavní města afghánských provincií.

V pátek pak došlo k prolomení obrany prvního města. Tálibánci obsadili město Zaranj nedaleko hranic s Íránem. Podle zahraničních agentur čelili při vstupu do města jen malému odporu afghánské armády. Hned v sobotu se do rukou radikálního hnutí dostalo další provinční centrum Šeberghán.

V neděli se pak tálibáncům podařilo dobýt hned tři města. Postupně padla hlavní města provincie Tachár Taloqán, hlavní město stejnojmenné provincie Sar-e Pol a také Kundúz, dosud největší získané město ve stejnojmenné provincii. Kundúz má jako zásadní obchodní centrum pro Tálibán nejen strategickou, ale i symbolickou cenu. Podle zpráv zahraničních agentur získali tálibánci místní letiště bez boje poté, co se více než tisícovka vládních vojáků vzdala.

Ještě v pondělí tálibánci dobyli hlavní město provincie Smangan Aybak, které leží na důležité spojnici mezi hlavním městem Kábulem a severními provinciemi. V úterý pak k dobytým městům přibyl Fajzábád v provincii Badachšán, Púli Chumrí v provincii Baghlán a na západě pak město Faráh ve stejnojmenné provincii.

Obléhání hned několika center najednou podle zahraničních médií zcela ochromilo afghánské vládní síly. V zemi vázne zásobování, města, která jsou ještě pod státní nadvládou, jsou často zcela odříznuta a brutální ofenziva Tálibánu afghánskou armádu z velké části vyčerpala.

S rychle postupujícím Tálibánem tak stále častěji zaznívá kritika Spojených států a Severoatlantické aliance kvůli jejich odchodu z Afghánistánu. Americký prezident Joe Biden ale v úterý uvedl, že stažení amerických jednotek nelituje a bezpečnost země musí zajistit afghánská armáda.

„Afghánští lídři se musejí semknout. Musejí za sebe bojovat, bojovat za svůj národ,“ cituje Bidena v Bílém domě stanice BBC. Americký prezident zároveň ubezpečil, že Spojené státy i nadále dodržují své závazky vůči afghánskému vedení. Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová dříve uvedla, že podle informací americké strany jsou vybavení i výcvik afghánských sil dostatečné na to, aby se dokázaly Tálibánu postavit.

K úplnému stažení amerických i aliančních vojsk se zavázala už vláda předchozího amerického prezidenta Donalda Trumpa výměnou za to, že Tálibán nedovolí svým členům a ani žádným jiným organizacím využívat afghánské území k útokům na USA a jejich spojence. S útoky na mezinárodní síly sice Tálibán přestal, v bojích proti afghánské vládě ale hnutí pokračuje.

Na frontovou linii mezitím míří bojovníci, kteří už proti Tálibánu několikrát stanuli. Mnozí z nich jsou nechvalně proslulí klanoví vůdci, kteří pamatují i sovětskou invazi do Afghánistánu v roce 1979. Zatímco v minulosti se je snažila afghánská vláda odzbrojit, aby tak zabránila dalším násilným střetům a sjednotila bojovníky různých klanů a etnik, aktuální zoufalá situace poskytuje klanovým vůdcům další šanci na posílení svého postavení, píše britský deník The Times. Podle kritiků si ale slabá vláda jen nechá od velitelů diktovat jejich stále výhodnější podmínky.

Mezi vůdci je i 75letý Ismaíl Chán, bývalý guvernér Herátu a nyní hlavní obránce tohoto kosmopolitního města. Proslulý velitel mudžahedínů bránil v roce 1995 Herát právě před Tálibánem, dokud ho nezradil jeho bývalý spojenec Abdul Rašíd Dostúm.

Nechvalně proslulý uzbecký bojovník v průběhu let, kdy v Afghánistánu probíhala válka, postupně bojoval téměř za každou stranu konfliktu, od Sovětů přes Tálibán až jako spojenec Američanů. Právě v jejich službách spáchal masakr několika stovek tálibánských vězňů. Ti zemřeli v přepravních kontejnerech, které je měly dostat z frontové linie v Kundúzu do Šeberghánu.

Dostúm se do Afghánistánu vrátil minulý týden po ošetření v Turecku, mezitím ale padlo jeho domovské město Šeberghán. Bojovníci Tálibánu obsadili i jeho palác a na sociální sítě umístili mimo jiné fotografie své kořisti včetně Dostúmovy vojenské uniformy.

V afghánské metropoli Kábulu mezitím roste nervozita, zda se Tálibán odhodlá k obležení 4,6milionového města. Velení americké armády podle The Times vyjádřilo obavy, že by Kábul mohl padnout do šesti měsíců. Podle bývalého amerického velvyslance v Afghánistánu Ryana Crockera ale zemi čeká spíše dlouhá a ničivá válka.

„Ať už se ústřední vládě podaří obstát a odolat Tálibánu, nebo ne, Afghánistán se pravděpodobně stane jakousi mozaikou, kde si budou navzájem konkurovat Tálibán, něco na způsob vlády, vůdci klanů a další nestátní ozbrojení aktéři,“ citují The Times autora knihy Warlord Survival: The Delusion of State Building in Afghanistan Romaina Malejacqa.

Reklama

Související témata:

Doporučované