Hlavní obsah

„Tálibán si s tlumočníky vyřídí účty,“ varuje šéfka české charity

Foto: Profimedia.cz

Hlídka v Afghánistánu, ilustrační snímek z roku 2010.

Reklama

„Vláda to zazdila,“ říká o kauze afghánských tlumočnícíků předsedkyně spolku, který pomáhá válečným veteránům.

Článek

Povstalcům z hnutí Tálibán zbývají poslední kroky ke znovuovládnutí Afghánistánu. Ve smrtelném ohrožení jsou také tlumočníci, kteří roky pracovali pro českou armádu. „Vláda to totálně zazdila, když se řešení jejich situace chtěla do poslední chvíle vyhnout,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Miroslava Pašková (předsedkyně místního sdružení ODS v Praze - Horních Měcholupech).

Šéfka spolku Vlčí máky, charity pro válečné veterány, některým z tlumočníků pomáhá při jednání s českými úřady. Tlumočníci předtím zase pomáhali vojákům orientovat se ve složitém národnostním členění země a v odlišné kultuře.

Máte nějaké informace, co s nimi aktuálně je?

Jsem v kontaktu s celkově dvanácti tlumočníky. Mám potvrzené, že dva už čekají na letišti v Kábulu. Dneska brzy ráno (rozhovor vznikl v neděli 15. srpna odpoledne, pozn. red.) byli osloveni, aby se tam přesunuli. Sedm dalších nedostalo výzvu dostavit se na letiště. Respektive dva z nich dostali informaci v pátek pozdě večer, ale pak už je nikdo nekontaktoval. Zbylí nedostali vůbec žádnou informaci, takže se domnívají, že na seznamu pro evakuaci nejsou. Pak zbývají tři, o nichž teď nevím vůbec nic.

Tušíte, kdy se diplomati a další spolupracovníci ambasády dostanou do Česka?

To netuším a myslím, že to nevědí ani oni sami. Dostali určitě pokyn, aby tyto věci nekomunikovali.

Co hrozí těm tlumočníkům, kteří se ze země nedostanou?

Pokud nebudou evakuováni z Afghánistánu - a jediná možnost je teď přes letiště - tak si je Tálibán najde. I když se může prvních pár dní tvářit v pohodě, pak si s nimi vyřídí účty a zabijí je.

Zazněly některé hlasy, že je potřeba takové lidi prověřit, než by v Česku mohli dostat azyl. Co na to říkáte?

Všechno jsou to lidé, kteří pracovali pro naši armádu a za tu dobu nějaký vztah k Česku mají. Někteří sem vyloženě chtějí a usilovali o to už dříve v minulosti. Často pracovali s našimi vojáky osm devět let. Nejsou to nějací krátkodobí kontraktoři.

Byla česká vláda liknavá k jejich záchraně?

Česká vláda udělala prvotní chybu, když program, který běžel, zastavila v roce 2017. Ta situace se řešila několikrát, kontaktoval je i výbor pro obranu, ale vláda celou dobu nic nedělala. Něco se řeší až posledních pár týdnů, kdy se do záležitosti opřelo pár aktivistů a začala o ní psát média.

Vláda to totálně zazdila, když se řešení chtěla do poslední chvíle vyhnout. Když si domyslím, že by se o situaci tlumočníků nemluvilo, tak by nejspíš proběhla evakuace diplomatů a žádné tlumočníky by s sebou nevzali.

Čím si to vysvětlujete?

Je to rozhodně předvolební téma. Jakákoli slušnost, ohledy na dobré jméno armády a možnosti další spolupráce s tlumočníky v budoucnu šly stranou kvůli politice.

Reklama

Doporučované