Hlavní obsah

Tálibán vyzval afghánské zdravotnice, aby se vrátily do práce

Foto: ČTK

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid.

Reklama

Tálibán, který za své minulé vlády tvrdě potlačoval ženská práva, se v Afghánistánu ujal moci v polovině srpna a zatím není jasné, nakolik umožní ženám vzdělávat se a pracovat.

Článek

Afghánské islamistické hnutí Tálibán vyzvalo všechny zaměstnankyně zdravotnického sektoru, aby se vrátily do práce. Informovala o tom dnes agentura DPA s odvoláním na vyjádření mluvčího Tálibánu Zabiulláha Mudžáhida.

„Ministerstvo zdravotnictví vyzývá všechny zaměstnankyně v metropoli Kábulu i v provinciích, aby se vrátily ke své práci,“ napsal na twitteru v pátek večer mluvčí Mudžáhid. „Ve výkonu povolání jim nestojí nic v cestě,“ dodal.

Tálibán, který za své minulé vlády tvrdě potlačoval ženská práva, se v Afghánistánu ujal moci v polovině srpna a zatím není jasné, nakolik umožní ženám vzdělávat se a pracovat. Ve středu mluvčí Tálibánu Mudžáhid afghánské ženy žádal, aby zatím raději zůstaly doma, protože tálibové nebyli vycvičeni, aby je respektovali.

Za režimu Tálibánu v letech 1996 až 2001 nesměly být ženy ošetřovány mužskými lékaři, což značně omezovalo jejich přístup k zdravotní péči.

Před Novou kábulskou bankou (New Kabul Bank) v afghánské metropoli dnes protestovaly stovky lidí, včetně státních úředníků, kteří se dožadovali svých platů. Mzdy údajně nedostali tři až šest měsíců. Demonstranti si kromě toho stěžovali, že banky, které se před třemi dny znovu otevřely, neumožňují lidem vybírat hotovost. Bankomaty jsou nadále v provozu, výběry jsou ale omezeny na zhruba 200 dolarů denně, takže se před nimi tvoří dlouhé fronty, uvedla agentura AP.

Afghánistán patří k nejchudším zemím světa a je silně závislý na mezinárodní pomoci. Ta podle AP pokrývala 75 procent rozpočtu předchozí, Západem podporované vlády.

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) dnes varovala, že vlna sucha ohrožuje v Afghánistánu více než sedm milionů lidí. Afghánci podle ní trpí také pandemií nemoci covid-19 a mnozí byli v důsledku nedávných bojů nuceni utéci ze svých domovů. Světový potravinový program (WFP) tento měsíc uvedl, že potravinovou pomoc naléhavě potřebuje asi 14 milionů Afghánců, tedy přibližně každý třetí obyvatel země.

Reklama

Doporučované