Hlavní obsah

Hledali jsme zkažené maso v Kostelci. Tamní řezníci se brání, že k nim nedoputovalo

V Kostelci nad Labem panuje nejistota, místní neví, kde skončilo maso z problematických polských jatek.Video: AP

 

Reklama

Potenciálně závadné maso z Polska se podle informací ministra zemědělství Miroslava Tomana dostalo mimo jiné do Kostelce nad Labem. Tamní obyvatelé se nad tím podivují.

Článek

Zhruba čtyřtisícový Kostelec nad Labem je jedno ze čtyř měst, kam se podle pátečních informací ministra zemědělství Miroslava Tomana mělo dostat polské hovězí maso ze závodů, kde se zpracovávala i problematická zvířata.

„Že by to bylo tady u nás?“ diví se paní kousek od hlavní třídy a ukazuje reportérovi místní masny.

V Kostelci jsou dvě. V prvním řeznictví se zaměstnankyně usmívají – mají maso z vlastních jatek.

„Máme jen české maso,“ říká prodavačka a ukazuje z jakých je to farem.

Druhé řeznictví je vzdálené tři sta metrů. Po 17. hodině je už zavřené, nikdo v něm není a ani se v něm nesvítí.

Na to si stěžuje i jeden z kolemjdoucích. „Věčně nemají otevřeno,“ krčí rameny.

Podle místních se ale o řeznictví ví, že vozí maso z Polska. „Každé ráno sem vozí maso z Polska. Nikdo tam z Kostelce prakticky nechodí,“ říká oslovená slečna.

Postarší žena si naopak obchod chválí. „Mám s nimi dobrou zkušenost. Je tam čisto a paní je příjemná, dobře se tam nakupuje.“

Seznam Zprávy získaly reakci majitelky – odmítá, že by problémové hovězí putovalo do jejího obchodu. „K nám se dováží maso pouze z legálních jatek, kde se provádějí kontroly a odběry vzorku masa,“ popisuje majitelka.

„Co se týká této kauzy, podle veškerých kontrol, které proběhly, u nás nebyl nalezen ani jeden kilogram masa z této dodávky nelegálních porážek,“ dodává majitelka masny.

Ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád mluvil o problému s polským masem ve Večerních zprávách.Video: Seznam Zprávy

Přesnější informace ministerstvo zemědělství nesdělilo. Místní se tak mohou jen dohadovat, kam maso v jejich městě zamířilo. Další podrobnosti redakce zjišťuje.

Zhruba 300 kilogramů polského hovězího masa z problematických polských jatek nemusí být nutně podle ředitele Státní veterinární správy (SVS) Zbyňka Semeráda závadné. Kromě Kostelce nad Labem se dostalo ještě do Varnsdorfu, Nového Bydžova a Prahy. Zásilka z Nového Bydžova o hmotnosti přes 100 kilogramů byla vrácena po apelu polského obchodníka zpět do Polska. Semerád uvedl, že je možné, že maso ve Varnsdorfu je už zkonzumované.

Reklama

Doporučované