Hlavní obsah

Tanvald má atypickou vyhlídku, jež připomíná obrácený bob

Foto: Mjölk architekti

Ilustrační snímek.

Reklama

Tanvald má nad městem novou atypickou vyhlídku vejčitého tvaru, jež má představovat obrácený bob. Nachází se na místě, kde v minulosti býval start bobové dráhy. Konstrukce z kovu a laminátu je na skále na Malém Špičáku.

Článek

Vyhlídka vznikla na podporu turistického ruchu. „Myslím a vím, že to sem přitáhne turisty, aby z toho trochu profitoval i podnikatelský sektor. Potřebujeme v naší lokalitě turistický ruch rozvíjet a dělat právě takové věci, které podpoří drobné podnikatele v ubytování nebo gastronomii,“ uvedl starosta Tanvaldu Vladimír Vyhnálek.

Zájem o vyhlídku je podle něj značný už nyní, přes omezení, jež přinášejí vládní protikoronavirová opatření. „Chodí tam velké množství lidí, plno je hlavně v sobotu a neděli,“ uvedl starosta. Problémy byly podle něj v minulých týdnech s parkováním. „Podařilo se nám dostat na mapy.cz, aby příjezdová cesta vedla přes kemp, kde máme připravené parkoviště. Navigace předtím vedla řidiče přes Žďár, a to byl masakr, tam nebylo žádné parkoviště a stály tam mraky aut,“ dodal.

Vybudování vyhlídky nazvané Špička stálo 3,3 milionu korun, město na ni získalo dotaci 1,7 milionu korun z Ministerstva pro místní rozvoj. Vyhlídka se nachází v nadmořské výšce 678 metrů nad mořem. Dostat se k ní dá pěšky, na kole i na běžkách. Od parkoviště u kempu je vzdálená asi 1,3 kilometru. Až nahoru, na vyhlídkovou plošinu, vedou čtyři metry vysoké žebříky. Podle starosty je ale na ni pěkný pohled i ze země. Zrcadlí se v ní okolní krajina.

Podobu vyhlídky navrhla skupina architektů Mjölk z Liberce, podle jejich návrhu v minulých letech vznikla i rozhledna nazvaná Boží vyhlídka u Božího Daru na Karlovarsku, rozhledna ve tvaru okurky v Heřmanicích na Liberecku či atypická vyhlídka Růženka v Českém Švýcarsku.

Reklama

Doporučované